rick01 napsal: Taktiež sa mi podarilo zachytiť časť parhelického kruhu, ale kvalita nič moc:
foto ešte zo soboty.
naozaj krásny parhelický kruh , je to foto bez upravy?
My web page http://www.astro-web.sk
FB: Astro-web
Newton 256/1170
Newton 150/750PDS +EQM35proGoto
Lunt 50/350 H-alfa
Refraktor 70/700
Newton 76/300,trieder 8x21 a 10x50
OMEGON Minitrack LX2
Stavba Newtona 125/1250,
Canon EOS 550 D a 450mod ASI120mc-s
rick01 napsal: Nie, fotka bola dosť razantne doostrená.
Inu pozerám, že ty máš o niekoľko príspevkov vyššie ten parhelický kruh bombastický... Čím to bolo fotené?
Vďaka.. to bolo prvýkrát v živote čo som ho videl heh. Ten parhelicky kruh je fotený Nikonom D80. a tieto novšie foto sú Olympusom C5060.
to Cztwerec : ano mal by to byť svetelný stĺp
My web page http://www.astro-web.sk
FB: Astro-web
Newton 256/1170
Newton 150/750PDS +EQM35proGoto
Lunt 50/350 H-alfa
Refraktor 70/700
Newton 76/300,trieder 8x21 a 10x50
OMEGON Minitrack LX2
Stavba Newtona 125/1250,
Canon EOS 550 D a 450mod ASI120mc-s
Maser: být tebou pošlu to na Spaceweather.com a požádám o vysvětlení, co to máš na snímku. Tento jev si neumím nyní vysvětlit. Na jedné straně to vypadá jako koróna - jenže ta vzniká spíše přes na vodu bohaté oblaky a na straně druhé koróna by nebyla oválná. A pak tady nejsou kolem mraky, takže jestli jde o halový jev, pak asi velmi vzácný.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MaG napsal: Maser: být tebou pošlu to na Spaceweather.com a požádám o vysvětlení, co to máš na snímku. Tento jev si neumím nyní vysvětlit. Na jedné straně to vypadá jako koróna - jenže ta vzniká spíše přes na vodu bohaté oblaky a na straně druhé koróna by nebyla oválná. A pak tady nejsou kolem mraky, takže jestli jde o halový jev, pak asi velmi vzácný.
No ono bylo jen tak trochu mlžno. Já si spíš myslím, že to oválné halo způsobil tvar měsíce. Byl myslím 2dny po první čtvrti. ::)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Maser napsal: Mám tu jedno halo okolo Měsíce z 13.5. 2008
větší na klik
Vpravo nahoře od Měsíce je čárka, způsobená delší expozicí, od hvězdy Regulus a jěště o kousek výš je stopa planety Saturn. ;)Dnes na Spaceweather.com uvádí jev "pollen corona" takže myslím, že kdybys jim to poslal bylo by to bezva doplnění!
Nejde o Tebe , ale o ten snímek a ostatní astronomy. Snímek je vyjímečný,a tenhle jev je málo známý mezi astronomy. Proto si zaslouží snímek, aby byl publikován a amatéři, aby tento neobvyklý úkaz mohli alespoň zprostředkovaně spatřit. Určitě ho publikuj !!!!
A gratuluji!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já bych té "pylové koróně" věřil, protože to neskutečné množství žlutého "bordelu", který jsem v posledních 14 dnech u nás na venkově smetal z tubusu dalekohledu, jí určitě může způsobit. Tolik pylu za poslední léta nepamatuju, jistě bych to v předchozích letech zaznamenal. Měl jsem skoro strach pozorovat, abych si "nezaneřádil" zrcadlo >:(.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná