Vzdálenost sekundáru od primáru

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Bob

Příspěvek od Bob »

Ahoj konstruktéři !
Může mi někdo poradit jednoduchý způsob jak zjistit do jaké vzdálenosti umístit sekundární zrcátko od primárního zrcadla?Nerad bych do tubusu dělal tři díry než trefím správnou vzdálenost.Kreslil jsem si to v měřítku 1:1 ale moc důvěry k tomu nemám.
Díky všem za odpověď.Bob
Orion Optics UK 500/2000
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jenomže právě nakreslení soustavy v měřítku, včetně chodu paprsků, je nejlepší řešení. Prostě to musíš nakreslit tak, abys tomu věřil. Pokud nevěříš ani sobě, to je pak těžké něco konstruovat :-)

Trošku by ti mohl pomoci zde již mnohokrát zmiňovaný prográmek NEWT, zkus zahledat ve fóru, určitě ho najdeš. Ale při jeho použití je stejně nutné pochopit, jak to funguje, jak velikost a poloha zrcátka ovlivňuje nevinětované vykreslené pole.

Postup ovšem není jednoznačný a žádnou konkrétní odpověď nebo vzoreček ti napsat nemohu. Ono záleží na tom, jestli jde o umístění již existujího zrcátka, nebo teprve o návrh, kdy velikost zrcátka můžeš zvolit. Vše záleží hlavně na předpokládaném použití dalekohledu (foto, vizuální) na typu okulárového výtahu (jeho délka a průměr) a předpokládaných okulárech (průměr, ohnisková vzdálenost...) Prostě to zrcátko musíš umíst tak, aby šlo zaostřit se všemi okuláry co máš, a aby zorné pole bylo bez vinětace.
Tj. aby zastínění části svazku paprsků něčím, nebo jejich doapd mimo sek. zrcátko nenastalo pro svazky paprsků dopadající do předpokládaného zdánlivého zorného pole tvého okuláru s největším zorným polem (respektive okuláru s největším průměrem polní clony)
Pokud okulárů moc nemáš, a nevíš, jaké budeš mít, tak se snaž udržet nevinětované pole o průměru alespoň 20mm, to by snad mělo být reálné. Pokud jde více, tím lépe.

Může se stát (pokud již zrcátko máš), že toho nepůjde pro některé okuláry dosáhnout, tak se pak snaž dostat ohnisko co nejblíže k tubusu (ale aby šlo ještě zaostřit se vším, co máš), čímž se vinětace omezí.

Prostě popřemýšlení nad tím a nějakému nakreslení (včetně situace ktará nastane s příslušenstvím) se nevyhneš, je to nejlepší cesta k tomu, jak to pochopit, a k nakreslení stačí znalosti ze základní školy, tj. umět udělat pár kolmic a odměřit pár úhlů v místech, kde se úhel dopadu má rovnat úhlu odrazu. A hlavně používej zdravý rozum, celé to je naprosto přirozené a nehledej v tom žádnou záhadu a vědu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bob

Příspěvek od Bob »

MMys: Díky za odpověď,chvíli jsem ještě čekal jestli se někdo nepřipojí.
Radu jsem si vzsl k srdci a znovu vše nakreslil v měřítku 1:1.Předtím jsem jaksi " zapoměl !!! " na úhly dopadu a odrazu na sekundáru.Sekundár mám daný,koupil jsem ho zároveň s primárem.Je to vlastně optika z rozebraného dalekohledu.Primár je 210/1400mm a sekundár má 44x55mm.Sekundár jsem na výkrese umístil tak,že kužel paprsků od primáru má po dopadu na sekundár o 2mm menší průměr než je průmětný průměr sekundáru.Neboli okraje sekundáru po obvodu přesahují o 1mm průměr kužele paprsků.Při průměru tubusu 240mm mi vychází,že sekundár bude umístěn ve vzdálenosti 1145mm od primáru,průměr paprsků při průchodu stěnou tubusu je 15mm a protínají se ve vzdálenosti 85mm vně stěny tubusu.Chtěl jsem použít 2" okulárový výtah.Nevím ale ani rozměry ani zdvih.To se dovím až na MHV v Zubří,kam mi ho přiveze p.Zahajský.Okuláry mám o průměru 24,5 a 31,75mm a ohniskové vzdálenosti 4 - 32mm.Nebude 2" okulárový výtah zbytečně velký,když průměr paprsků procházejících stěnou tubusu je jen 15mm?Možná by stačil jen 1,25" výtah.Jaký je tvůj názor na můj postup a výtah?
Díky za odpověď. Bob.
Orion Optics UK 500/2000
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud Ti vychází průměr kužele , procházející stěnou tubusu, jen 15 mm, pak je to určitě málo, a jak už přede mnou píše MMys, měl by Ti v ohniskové rovině vyjít nevinětovaný průměr minimálně 15 až 20 mm.
Takhle zkusmo mi vychází nevinětovaný průměr asi 2 mm, protože malé osa zrcátka je asi 39 mm.- a tam je problém .To zrcátko je dost malé.A blíže k ose tubuse se už moc nedostaneš- ani jinýnm okuklárovým výtahem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak jsem si tu Tvoji soustavu přepsal do mého výkresu v SolidWorks (stačí přepsat pár kót, výkres se podle nich a definovaných vazeb sám překreslí a zbytek kót dopočítá )

Není to tak zlé. Při průměru tubusu 230mm, vzdálenosti ohniska 100mm od boku tubusu a požadovaném poli bez vinětace 20mm vychází průměr sekundáru (malá osa elipsy) 50mm. Ty máš 44mm. Aby nevinětoval tubus, musí být kratší než 142mm, což je vpohodě. Díra v boku tubusu by byla třeba 33mm.

Výkres pro tuto situaci je tady: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/N210_1400.pdf

Pokud se smíříš s nevinětovaným polem 17mm a vzdáleností ohniska 80mm od boku, tak je zrcátko 44mm akorát. Potřebná díra v boku tubusu je pak 28mm. Délka tubusu je tady bezproblémová, clonil by až 167cm dlouhý...

a výkres je tady: http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/other/N210_1400_2.pdf

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Příspěvek od MilAN »

No.Martine, nejsem takový optimista. Jednak  průměr tubusu je 240, ne 230mm,  jednak pokud je zrcátko 44/55, potom je  jeho malá osa  skutečně jen 39 mm a protože  OV od Synty je 80 mm vysoký, musím přidat alespoň těch 15 mm na ostření, vycházíí mi nevinětovaný průměr na 8 mm. Pokud by byla malá osa zrcátka 44 (t.j. velká  osa 62 mm) , potom už je to přijatelné a nevinětovaný průměr je přes 14 mm.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jo,
Milane, já si nepřepočítal delší osu, myslel jsem, že je to elipsa s malou osou 44 a nedošlo mi, že ta delší by pak nemohla být 55...

To BOB - ty už máš tubus hotový ? Jaké použiješ třmeny, já jsem volil tubus 230mm, protože tyhle třemeny se dají pěkné koupit (od GS, celkem levné).

Přepsal jsem tam tedy parametry: Tubus 240mm, ohnisko od tubusu 95mm, sekundár 39mm, a vychází mi bohužel nevinětované pole 8mm,

Milane, počítáš dobře...
Bob

Příspěvek od Bob »

Martine a Milane včera už jsem se na net nedostal,takže odpovídám až dnes.
Tubus mám prakticky hotový,vše je soustruženo na průměr 240mm,plech je skružený na stejný rozměr.Ještě musím vyrobit pavouka na sekundár a můžu skládat.To sekundární zrcátko je eliptické a rozměry jsou skutečně: malá osa 44mm, velká osa 55mm.Velká osa se hůře měří protože je uchyceno plechovými příchytkami,ale více než 1mm na velkou osu nepřidám.Předpokládal jsem,že když byl předtím dalekohled funkční ( alespoň mi to ten dotyčný tvrdil ) tak nebudou s ničím problémy.Z toho co píšete vyplývá,že nejlepším řešením by bylo nové sekundární zrcátko.Můžete mi doporučit nějaký rozměr?Raději koupím nové zrcátko a budu mít dobrý dalekohled než se trápit s nějakým nepodarkem.O kruzích zatím neuvažuju,protože jsem ho koncipoval jako dobsona.Ještě jsem se chtěl zeptat jestli budete na MHV v Zubří 8.-9.4.2005.Rád bych s vámi o těchto problémech pohovořil.Je to moje prvotina a tak budete muset mít trochu trpělivosti.Jsem toho názoru,že pár nadávek a čar na papíře svede mnohem více a rychleji než hromada vzorečků.Proto bych vás na MHV chtěl o nějaký čas připravit svými dotazy.
Díky za odpověď.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Dalekohled postav nyní tak, jak je. Tj. ohnisko dej nejblíže k tubusu, jak ti dovolí výtah (s rozumnou rezervou na ostření). Ono tím pozorovat půjde, a pokud nebudeš používat okuláry s hodně dlouhým ohniskem a širokým zorným polem (malé zvětšení), ani to moc nepoznáš... A časem si necháš vyrobit nové zrcátko kolem 60mm, a bude klid.

Já na MHV budu, pokud se nic nepředpokládaného nestane.

P.S. - kdo prosímtě vyrobil elipsu s takovým divným poměrem os ?
Bob

Příspěvek od Bob »

Díky Martine,poslechnu tě.
Jak primární tak sekundární zrcadlo počítal a brousil nějaký profesor Rost.Doufám jen,že stejně "povedený" není i primár.To by bylo dost nešťastné.Podle způsobu provedení dalekohledu ( materiál dřevo + kov,zkrátka co bylo po ruce ) bych jeho vznik tipoval s přivřenýma očima na přelom 50 - 60 let,možná o chlup dřív.To bys musel vidět.Jako raritu jsem si ho uschoval v garáži.Nejraději bych ho přivezl ukázat na MHV,aby všichni viděli z čeho všeho se dá udělat newton.Ještě bych se tě zeptal,myslíš že tam mám,vzhledem k úzkému svazku paprsků,dávat 2" okulárový výtah anebo 1,25" ? Netušil jsem,že 31.3. budu v Praze a tak bych ho v Supře hned koupil.Snad se tedy na MHV uvidíme.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Vzhledem k tomu, že budeš asi chtít použít  i menší zvětšení, kdy bude  výstupní pupila přes 4 mm, ( a tumu odpovídají okuláry s ohniskem přes 26 mm), dej tam určitě 2" výtah, Použitím 1 1/4" OV nic nezískáš a pro budoucnost  by Tě to mohlo dost omezovat . To, že tam bude 2" OV, tě k ničemu nezavazuje.

-----
Na MHV nejspíš nebudu.
Bob

Příspěvek od Bob »

Díky Milane.O tom 2" okulárovém výtahu jsem uvažoval od samého začátku jen mě zviklal ten úzký svazek paprsků.Do budoucna to bude určitě lepší investice.Určitě ho tam dám.Bob
Orion Optics UK 500/2000
Odpovědět