hledáček, green laser pointer

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Klasicka cervena je 650 nm, 635 je trochu do oranzova. Takze myslim ze 10 mW by mohlo byt v noci videt.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Kdepak,
delali jsme jednou vyvoj nejakeho lekarskeho pristroje, a mel jsem v ruce 20mW cervenou diodu, a v noci nebylo videt temer nic ani po kolimaci na uzoucky svazek optikou a pri pohledu s okem v zakrytu za svazkem. 5mW v zelene je proti tomu palba a bohate to staci.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

To jste me nepotesili... zkusim sehnat zelenou laserovou diodu...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Kup si raději celé ukazovátko, vyjde kolem 2400,- Dioda + budič + optika tě vyjde nejspíš na víc. Ať tě ani nenapadne zapojovat laserovou diodu jen tak přes odpor, bez zpětné vazby nebo něco vymýšlet. To jich budeš potřebovat docela slušnou hromádku. Rezonátor je velmi háklivý i na impulsní přetížení, a je po něm raz-dva. Nejlepší je použít hotový speciální integrovaný obvod, my jsme používali obvody iC-WK od icHaus:

http://www.ichaus.com/productgroup.php? ... er_Drivers
Je to docela věda...
:)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Dalsi web v Britanii, vypada to ze posilaji i do Cech. Maximalni vykon u zelenych udavaji 130 mW ????

XXXXX
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Neblbni s tím výkonem. Na ukazování v noci je i 20mW moc (viděl jsem na Skymasteru). Mám 5mW a je to tak akorát.

Svazek z toho 130mW uvidíš asi i ve dne, a na tečku nepůjde ani koukat, Nehledě na to, že 130mW na tečku o průměru 2mm je docela moc, a něco s tím půjde možná již i propálit ???
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Mam taky zelene 5mW a vic podle mne neni potreba
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Odpoved z GME.cz na dotaz o green laser diode:

>kompletní zelený laserový modul 4mW bude dostupný cca za měsíc,
>cenu odhaduji asi na 1300Kč.

takze v pulce prazdnin zacinam stavet :-))
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

No ja neviem, ked ci tam o zvysovani vykonov laserovych hladacikov. Uz mi to zavana svetelnym znecistenim... predstavte si stretnutie pod oblohou, kde na oblohe bude laserova show zelenych lucov ... HOROZNA PREDSTVA brrr

BTW nerusi ten zeleny luc v noci (skutocnej) pri pozorvani (ozajstnu) adaptaciu ?

Myslim si ze je to zasah do nocneho prostredia... rusenie okolia a prirody nejakymi svetelnymi useckami.... a riziku oslepnutia (nahodneho nechceho zamierenia na cloveka, alebo pilota) kam sa vytraca krasa a romantika pozorovania ?

Keby ste s tym prisli na nejaku (skutocnu) Starparty v Texase asi vas s tym laserom rovno poslu do ... povolene je iba cervene svetlo a to tlmene.
HOWGH

PS to Janek8: na La Palmu ten green laser neber prosim OK ? mimochodom je to na tomto ostrove protizakonne !!!
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Pavuk_ napsal: PS to Janek8: na La Palmu ten green laser neber prosim OK ? mimochodom je to na tomto ostrove protizakonne !!!
Neboj Mam to na prezentaci detem, jako zamerovac pouzivam reddot
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pavuk_ napsal: No ja neviem, ked ci tam o zvysovani vykonov laserovych hladacikov. Uz mi to zavana svetelnym znecistenim... predstavte si stretnutie pod oblohou, kde na oblohe bude laserova show zelenych lucov ... HOROZNA PREDSTVA brrr

To jo, to bych toho asi taky moc nevyfotil...

BTW nerusi ten zeleny luc v noci (skutocnej) pri pozorvani (ozajstnu) adaptaciu ?

No, pokud to je do 5mW, tak to je celkem vpohode, pokud to drzis v ruce jako ukazovatko, a miris s tim nahoru na oblohu. Vlastni paprsek neni moc jasny. Kdyz to ale mas chyceny vedle dalekohledu, a ten je treba jeste bilej, tak rozptyleny svetlo je docela jasny. Pri opravdove tme a plne adaptaci bych to asi nepouzival...

Myslim si ze je to zasah do nocneho prostredia... rusenie okolia a prirody nejakymi svetelnymi useckami.... a riziku oslepnutia (nahodneho nechceho zamierenia na cloveka, alebo pilota) kam sa vytraca krasa a romantika pozorovania ?

Keby ste s tym prisli na nejaku (skutocnu) Starparty v Texase asi vas s tym laserom rovno poslu do ... povolene je iba cervene svetlo a to tlmene.
HOWGH

PS to Janek8: na La Palmu ten green laser neber prosim OK ? mimochodom je to na tomto ostrove protizakonne !!!
S tim se da souhlasit, ale s tim oslepnutim nebo trefenim pilota v letadle muzes byt klidny. Svazek tech ukazovatek ma vetsinou nejakou zbytkovou rozbihavost (ta je i udavana) a po par stovkach metru ma uz ten svazek prumer klidne i nekolik cm. Z te dalky od tebe to neni videt, protoze perspektivou se to zase sbiha. Pokud ovsem nekoho trefis na 100m, tak i pri plne dilatovane zornicce kolem 7mm projde dovnitr oka jen mala cast svazku, a ta nic nezpusobi. A to uz vubec nemluvim o kilometrovych vzdalenostech u letadla.

Samozrejme jsou i podstatne vykonnejsi zelene moduly (desetiny az jednotky W) jeden takovy jsem mel k dispozici v praci: "ukazovatko" 125mW a to uz je docela slusna palba. Svazek je videt ve vzduchu i ve dne, a neda se koukat ani do rozptyleneho odrazeneho svetla. Tohle uz spada do Class IIIb a s tim neni zadna sranda. Tohle kdyz zapnes v noci, tak to je velkolepa podivana. Ale neodvazil bych tohle dat nekomu neznalemu jen tak kamkoli mezi lidi Tak o nicem takovem radeji neuvazujte, viz ty odkazy. Muzu to schvalne nekdy vzit na ukazku na nejaky sraz, az se zase k necemu takovemu dostanu.
M. Krupa

Příspěvek od M. Krupa »

!!! POZOR PŘI PRÁCI S LASERY !!!

Dělal jsem se zeleným laserovým ukazovátkem pokusy.
Zkoumal jsem, jak se bude chovat paprsek při průchodu různými materiály (svítil jsem s tím přes sklenici vody, přes různá zvětšovací skla, atd...).
A taky mě zajímalo, jestli se zelený paprsek rozkládá na spektrum.

A právě při pokusu o rozklad přes DVD jsem si to nechtěně nakouřil odrazem z asi metru do oka.
Bylo to jen na chvilku, hned jsem cuknul hlavou a oko zavřel, ale stačilo mi to.

Pocity:
Zhruba půl minuty jsem viděl fialově (i když jsem zavřel oko), pak to přešlo a začal jsem vidět zase normálně.
Nebolelo to, ani to nepálilo.
Přirovnal bych to asi k podívání se zblízka do blesku u foťáku.
Zdálo se mi, že ten paprsek je složen z několika kulatých bodů uspořádaných do kosočtverce, ale možná se pletu, a nebo to bylo způsobeno tím odrazem od DVD.

!!! DOMA TO RADĚJI NEZKOUŠEJTE !!!

MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Logickou úvahou je jasné, že na spektrum LASERové záření nerozložíš. Laser přeci produkuje vysoce monochromatické a koherentní záření. Hranolem se dráha pouze zalomí, a na mřížce dostaneš několik svazků, příslušejících primárnímu spektru a spektrům vyšších řádů.
Prostě dostaneš víc míst, kam svazek po odrazu od mřížky dopadne. Na každém místě bude opět tečka, nikoli spektrum.

Jen pro zajímavost, Zelené laserové moduly (včetně těch v ukazovátkách) jsou podstatně složitější, než laserová dioda a pracují většinou tak, že pomocí výkonné infračervené laserové diody s vlnovou délkou 808nm je buzen krystal Neodymiem dotovaného Yttrium OrthoVanadatu (Nd:YVO4) V něm dochází ke stimulované emisi (to je princip klasického pevnolátkového laseru) na vlnové délce 1064 nm, s poměrně vysokou účinností přesahující 60%. Tedy výstup je opět v infračervené oblasti. Za tímto krystalem je zařazen další krystal KTP (z KTiOPO4), kterým je frekvence z části výstupního záření zdvojnásobena, a dostane se tak do viditelné - zelené oblasti spektra 532nm. Na konci je zařazen IR filtr, který z bezpečnostních důvodů propustí ven z modulu pouze zelené záření, nikoli zbylé IR, které převažuje.

Jenom pro představu - 125mW laserový modul, který jsem měl jednou v práci rozdělaný, měl Nd:YVO4 krystal čerpaný IR laserovou diodou s výkonem 1W. Účinnost celé té dvojí konverze není moc vysoká (účinnosti obou procesů se násobí), horší je to hlavně u toho násobení frekvence do viditelné oblasti, kde to ani u těch špičkových obvykle nejde přes 50%.

Existují i jiné konfigurace s jinými krystaly (např Nd:YAG) pro generování IR laserového záření a jinými nelineárními krystalovými materiály pro násobení frekvence. Koho to zajímá, mrkněte třeba sem:
http://redoptronics.com/crystals.html

Toto poměrně komplikované řešení je také důvod, proč jsou zelená a dnes už dokonce i modrá laserová ukazovátka výrazně dražší než klasická červená, kde je jen červená laserová dioda.

P.S. A nedělejte s takovýmihle "hračkami" blbosti, všechno s rozvahou. To platí hlavně o Class IIIb a vyšších, které by se ale neměly volně prodávat mezi lidi. Nicméně to tak není a dá se běžně koupit "ukazovátko" s výkonem ve stovkách mW.
M. Krupa

Příspěvek od M. Krupa »

MMys napsal: Logickou úvahou je jasné, že na spektrum LASERové záření nerozložíš.  

Já vím, ale chtěl jsem to vyzkoušet prakticky.

Jinak děkuji za podrobný popis principu laseru.
MP

Příspěvek od MP »

M. Krupa napsal: !!! POZOR PŘI PRÁCI S LASERY !!!
Jo, tohle jeste radeji dvakrat podtrhnout. To nebezpeci je totiz docela nenapadne a nespociva v kratkodobem oslneni. Pokud mate zrovna oko zaostrene na nekonecno a podivate se do rovnobezneho svazku paprsku z laseru, tak se vam na sitnici cely vykon laseru soustredi do bodu, nebo spis do usecky ( pri pohybu oka ). A to i pri relativne nizkem vykonu dokaze porusit sitnici. Ta se pak casem muze odchlipnout. Takze poskozeni oka laserem se nemusi projevit hned, ale s odstupem casu muze dojit k vazne a nenapravitelne poruse zraku. Ony ty zakazy maji svuj smysl ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět