Pavuk_ napsal: Trochu mi pripada (z reakcii) akoby MHV dalekohladu bola nejaka konstanta alebo co ...
To je HRUBY OMYL panove:
MHV dalekohladu = MHV vizualna bez dalekohladu + zisk dalekohladu (konstanta, zavisla na vela faktoroch - zhrnute vyrobna presnost vratane odrazivosti plochy)
Takze pokial ma niekdo 15cm scope a pozoruje v meste s +4mag tak na +13 mag nech zabudne.
Bezna MHV sa pohybuje od +6 do 6.5 v oblastiach o ktorych sa vseobecne hovori ako dobre pozorovacie podmienky. Vynikajuce poz.podm. maju MHV +7 az 7.5 a excelentne podmienky (niektore US starparty udavali) +8 mag :o
Takze ked si vyratate rozdiel abs.max MHV - abs min MHV = 8-4 = delta 4 mag => jednoduchy zaver:
ak ma dalekohlad zisk 7 mag potom mozeme cez neho vidiet objekty (bodoveho charakteru) v rozmedzi +11mag az +15mag.
BTW Amigo cez svoju 30cm dalekohlad vidi vizualne hviezdy +16mag ::) ale k takemuto vykonu je este okrem super oblohy aj excelentna citlivost detektoru = ludskeho oka
O tomto probleme sa napriklad teraz diskutuje na cloudynights.
Je tam i zaujimavy program na vypocet hranicnej magnitudy dalekohladu v zavislosti od roznych podmienok.
http://www.go.ednet.ns.ca/~larry/astro/maglimit.html
Skus zadat svoje experience najskor "novice" a potom "expert" - rozdiel vyjde o jednu magnitudu viac.