23. 12. 2003 - nádherne čistá obloha od rána až do večera, v čase pozorovania teplota -9, vzduch priezračný /ďalekohľad po skončení pozorovania úplne suchý, vôbec sa nerosil/, pri hviezde Saiph z Orióna viditeľné aj hviezdy 6,5 mag, Mliečna cesta nádherne viditeľná až k juhovýchodu. :bounce:
Okrem iného som sa dlhší čas zameral na Plejády, ďalekohľad samozrejme SW250/1200, okulár Vixen 30mm /zväčšenie 40x, zorné pole 1,5st/.
Pri obzeraní hviezd Plejád som sa nepriamo zameral aj na hmloviny. Po 30 min mi do oka padol slabučký jas svetla, ktorý sa vzápätí strácal a znovu objavoval.
Nachádzal sa pri hviezde Merope, smerom od centra hviezdokopy. Pozoroval som ďalších 30min s podobným výsledkom, potom ma už prišiel pozrieť brat, či som náhodou nezamrzol. Tak som ho hneď využil ;D nech sa na to pozrie. Popísal som mu to dosť detailne, ale samozrejme v okuláre nevidel nič. :banghead: Tak som to zabalil.
Píšem to sem hlavne preto, lebo aj tak nie som si istý, či tie hmloviny sú vôbec vidieť a či som ich naozaj videl. Navyše som už bol dosť dlho vonku a oči mi časom od zimy dosť slzyli.
Má s nimi niekto skúsenosti? ???