Tubus pro newton
Tubus pro newton
Ahoj všem :hi:, nedávno jsem narazil na toto fórum a řekl jsem si, že by mi tu mohl někdo pomoct. Mám Newtona 200/1500 a potřeboval bych někde sehnat lehčí tubus - ten současný je asi 1 cm silná PVC odpadní roura a je to tím pádem dost těžké (cca 16 kg). V rámci posazení tohohle dalekohledu na mojí EQ montáž bych to potřeboval odlehčit. Poradí mi někdo, kde seženu vhodnou rouru (nejlépe asi z hliníkového plechu). Vnitřní průměr aspoň 210 mm. Díky!
Martin
Martin
Newton 200/1500
Tubus pro newton
[quote author=Martin Maun link=board=dalekohled;num=1104417963;start=0#0 date=12/30/04 - 15:46:03]Ahoj všem :hi:, nedávno jsem narazil na toto fórum a řekl jsem si, že by mi tu mohl někdo pomoct. Mám Newtona 200/1500 a potřeboval bych někde sehnat lehčí tubus - ten současný je asi 1 cm silná PVC odpadní roura a je to tím pádem dost těžké (cca 16 kg). V rámci posazení tohohle dalekohledu na mojí EQ montáž bych to potřeboval odlehčit. Poradí mi někdo, kde seženu vhodnou rouru (nejlépe asi z hliníkového plechu). Vnitřní průměr aspoň 210 mm. Díky!
V Radotíně je továrna na výrobu vzduchotechniky, tam ti stočí co budeš chtít, osobně doporučuji průměr 230 mm, abys mohl použít upínací kruhy od GS.
V Radotíně je továrna na výrobu vzduchotechniky, tam ti stočí co budeš chtít, osobně doporučuji průměr 230 mm, abys mohl použít upínací kruhy od GS.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tubus pro newton
No to je rychlost! To sem nečekal. Radotín je ode mně kousek - sem z Modřan. Zajedu tam. Najdu to na netu (adresu atd)? Díky.
Newton 200/1500
Tubus pro newton
Vidim ze uz si to vyriesil. Tak pre ostatnych:
podla vzoru americkych amaterov (nepripomina vam to nieco ;D ) ale vazne: videl som to v tejto knizke:
takze americky amateri pouzivaju na svoje dalekohlady papierovu ruru na odlievanie betonu, FunThomas mi poradil tento tip (ako aj zapozical tamtu knizku :hi: )
Pripadni zaujemci tu je dalsie info:
Ide o material "TUBBOX debniace kartónové systémy".
Napr. ja mam 40cm ruru s hrubkou steny 5mm, stala ma okolo 1000,-Sk, vyska 1.6 m, hmotnost cca 6kg. Vyzera to ako kuprexit ale je to tvrdy papier. Tomas (FunThomas) ma z toho spraveny svoj scope a myslim, ze on by si ocaku ruku nan nedal.
Info: http://www.frank.sk/debniace.html
PDFko: http://www.rauh.ch/galerie/SP%20Bilder/ ... Tubbox.pdf
Home: http://www.frank-leiblfing.de/MaxFrank/ge/home.asp
Kontakt na firmu:
Frank-Slovakia s.r.o.
Štefánikova 84
949 01 Nitra
Tel:037/6522885
Fax:037/6522885
Mobil: 0903 718325
staci zavolat a povedat ze to chces na dalekohlad,
uz maju s podobnymi typkami skusenosti )
podla vzoru americkych amaterov (nepripomina vam to nieco ;D ) ale vazne: videl som to v tejto knizke:
takze americky amateri pouzivaju na svoje dalekohlady papierovu ruru na odlievanie betonu, FunThomas mi poradil tento tip (ako aj zapozical tamtu knizku :hi: )
Pripadni zaujemci tu je dalsie info:
Ide o material "TUBBOX debniace kartónové systémy".
Napr. ja mam 40cm ruru s hrubkou steny 5mm, stala ma okolo 1000,-Sk, vyska 1.6 m, hmotnost cca 6kg. Vyzera to ako kuprexit ale je to tvrdy papier. Tomas (FunThomas) ma z toho spraveny svoj scope a myslim, ze on by si ocaku ruku nan nedal.
Info: http://www.frank.sk/debniace.html
PDFko: http://www.rauh.ch/galerie/SP%20Bilder/ ... Tubbox.pdf
Home: http://www.frank-leiblfing.de/MaxFrank/ge/home.asp
Kontakt na firmu:
Frank-Slovakia s.r.o.
Štefánikova 84
949 01 Nitra
Tel:037/6522885
Fax:037/6522885
Mobil: 0903 718325
staci zavolat a povedat ze to chces na dalekohlad,
uz maju s podobnymi typkami skusenosti )
Tubus pro newton
Neznáte v republice někoho kdo dělá hliníkové trubky o průměru 250 mm? Všechny prodejce a výrobce co jsem vypátral nabízí průměry menší jak 150 mm. Řeším kde sehnat tubus pro newtona, dřevo jsem vzhledem k váze a odolnosti zamítl, PVC také nechci... S výše zmiňovaným papírovým tubusem zkušenosti mám a radši bych ten Al. Vložky do komínů jsem našel sice 250mm ale maximální délky 92 cm což je málo. Ještě je možnost nechat si zkroužit kus plechu a svařit ho či snýtovat, ale kolik takový proces (hlavně to svařování) může stát peněz? Víte někdo? Dík
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Tubus pro newton
Ahoj
Na Slovensku su zohnateľne trubky z kartitu - je to laminovaný papier- robili sa z toho Trabanty -vyrába Gumon Bratislava a zo sklolaminátu -Vyrába tiež Gumon Bratislava a tiež na zakázku Novoplast Sereď . My sme na newton pouzili Trubku 385x5 ´dlžky 1500 mm hmotnosť asi 11 kg a cena asi 4600 Sk .Na zakázku vyrobia akýkoľvek rozmer . Pri stene 5mm je to dostatočne pevné a teplotne stabilné .
Ahoj Mata
Na Slovensku su zohnateľne trubky z kartitu - je to laminovaný papier- robili sa z toho Trabanty -vyrába Gumon Bratislava a zo sklolaminátu -Vyrába tiež Gumon Bratislava a tiež na zakázku Novoplast Sereď . My sme na newton pouzili Trubku 385x5 ´dlžky 1500 mm hmotnosť asi 11 kg a cena asi 4600 Sk .Na zakázku vyrobia akýkoľvek rozmer . Pri stene 5mm je to dostatočne pevné a teplotne stabilné .
Ahoj Mata
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Tubus pro newton
Duralový plech, který jde svařovat se dá sehnat zde:
http://www.dural.cz/
Sice není zrovna teď přímo v nabídce plechů na internetu, ale zřejmě se skrývá pod řádkem označeným "do 10mm", pozor, nutno vybrat podle svařitelnosti. Při pohybu myší nad tabulkou plechů se tyto údaje zobrazují. Nejlepší je tam zavolat a domluvit se.
Pokud seženeš člověka, který má vybavení a hlavně UMÍ svařovat hliník (resp dural o tl. 1.5-2mm) máš vyhráno. Svařovat je nutno (po mých pokusech kdy mi kolega vařil tubus) takto:
1) Stočit větší obvod, než je třeba, kraje, které nejsou skroužené dobře, poté odstřihnout na padacích nůžkách.
2) Stahnout nějakými pásky k sobě, aby se plech správně dotýkal.
3) Svařit v bodech na krajích
4) Pak v bodě v polovině, ve čtvrtinách, v osminách, až na hustotu tak 5-10cm od sebe.
5) Zbytek svařit již v kuse.
!!! Hlavně nezačínat z jedné strany k druhé. Zkroutí se to a opačné konce pak nevyjdou k sobě. !!!
Svařovat velmi opatrně, po kouskách, nechat vychladat, rádo se to kroutí. Na 250-ku raději 2mm plech. Po svaření možno případné nerovnosti vyklepat gumovou palicí na ocelové trubce o málo menšího průměru, a svar zvenku přebrousit. Ve finále zvenku polepit samolepící tapetou na reklamu na auta. Ta vydrží všechno.
http://www.dural.cz/
Sice není zrovna teď přímo v nabídce plechů na internetu, ale zřejmě se skrývá pod řádkem označeným "do 10mm", pozor, nutno vybrat podle svařitelnosti. Při pohybu myší nad tabulkou plechů se tyto údaje zobrazují. Nejlepší je tam zavolat a domluvit se.
Pokud seženeš člověka, který má vybavení a hlavně UMÍ svařovat hliník (resp dural o tl. 1.5-2mm) máš vyhráno. Svařovat je nutno (po mých pokusech kdy mi kolega vařil tubus) takto:
1) Stočit větší obvod, než je třeba, kraje, které nejsou skroužené dobře, poté odstřihnout na padacích nůžkách.
2) Stahnout nějakými pásky k sobě, aby se plech správně dotýkal.
3) Svařit v bodech na krajích
4) Pak v bodě v polovině, ve čtvrtinách, v osminách, až na hustotu tak 5-10cm od sebe.
5) Zbytek svařit již v kuse.
!!! Hlavně nezačínat z jedné strany k druhé. Zkroutí se to a opačné konce pak nevyjdou k sobě. !!!
Svařovat velmi opatrně, po kouskách, nechat vychladat, rádo se to kroutí. Na 250-ku raději 2mm plech. Po svaření možno případné nerovnosti vyklepat gumovou palicí na ocelové trubce o málo menšího průměru, a svar zvenku přebrousit. Ve finále zvenku polepit samolepící tapetou na reklamu na auta. Ta vydrží všechno.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tubus pro newton
Radek napsal: Neznáte v republice někoho kdo dělá hliníkové trubky o průměru 250 mm? Všechny prodejce a výrobce co jsem vypátral nabízí průměry menší jak 150 mm. Řeším kde sehnat tubus pro newtona, dřevo jsem vzhledem k váze a odolnosti zamítl, PVC také nechci... S výše zmiňovaným papírovým tubusem zkušenosti mám a radši bych ten Al. Vložky do komínů jsem našel sice 250mm ale maximální délky 92 cm což je málo. Ještě je možnost nechat si zkroužit kus plechu a svařit ho či snýtovat, ale kolik takový proces (hlavně to svařování) může stát peněz? Víte někdo? DíkHliník svařuje spousta firem, jsou k nalezení i na netu, stačí vybrat někoho blízko bydliště, relativně větší problém je stočit rouru delší než 1 metr, mezi prvními příspěvky jsem psal kde mi ji stáčeli a to jsem pátral asi půl roku. Svařovala mi to firmička co opravuje AL ráfky na pneumatiky, délka 1600 mm cena asi 1000 kč,
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Tubus pro newton
Radek napsal: dřevo jsem vzhledem k váze a odolnosti zamít Myslím, že ten hliník je tak nejmíň čtyři krát těžší než dřevo (na stejný objem), takže je otázka jakou sítu stěny bude mít ten hliníkový tubus a jakou sílu by musel mít ten dřevěný (překližkový) na stejnou pevnost. Bez nějakých zkušeností se domnívám že víc než čtyřikrát silnější by to být nemuselo. Asi hlavní věc co mě k této domněnce vede je to, že lidi o kterých jsem přesvědčený že ví co dělají např. MilAN používají na svých mobilních Ultra light Dobsonech častěji překližkový než hlinkový tubus. Možná se pletu, ale z fotek které jsem zatím vyděl mi tak přijde. Jenom nevím jestli používají spíš vodostálou překližku nebo obyčejnou.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Tubus pro newton
Děkuji všem za cenné poznatky, teda popravdě řečeno čekal jsem, že to bude se stavbou celeho Dobsona jednoduzsi 
Listy: K mineni ze drevene tubusy jsou tezke me privedl tento kamaraduv newton:
Preklizky to nejsou, to je pravda, ale uz kvuli te estetice drevo nechci I kdyz dalekohled na fotce je uz hodne zvlastni sam o sobe, podivejte se treba na tu ctyrnozku z vyhozene kancelarske zidlicky... Tedy drevo ne, ač bych mel po problemech s obihanim klempiru apod.
MMys: Valasske Mezirici je nedaleko, asi se tam vypravim osobne. Jeste zkusim nejake firmy ktere se zabyvaji vzduchotechnikou.
Mata: Zajimavy material, ale nevim na kolik by me to prislo, kdyz by mi to meli posilat ze Slovenska do ČR.
Az neco zrealizuju, dam vedet. Zatim to vidim na ten Radotin

Listy: K mineni ze drevene tubusy jsou tezke me privedl tento kamaraduv newton:
Preklizky to nejsou, to je pravda, ale uz kvuli te estetice drevo nechci I kdyz dalekohled na fotce je uz hodne zvlastni sam o sobe, podivejte se treba na tu ctyrnozku z vyhozene kancelarske zidlicky... Tedy drevo ne, ač bych mel po problemech s obihanim klempiru apod.
MMys: Valasske Mezirici je nedaleko, asi se tam vypravim osobne. Jeste zkusim nejake firmy ktere se zabyvaji vzduchotechnikou.
Mata: Zajimavy material, ale nevim na kolik by me to prislo, kdyz by mi to meli posilat ze Slovenska do ČR.
Az neco zrealizuju, dam vedet. Zatim to vidim na ten Radotin
Tubus pro newton
Radek napsal: Neznáte v republice někoho kdo dělá hliníkové trubky o průměru 250 mm? Všechny prodejce a výrobce co jsem vypátral nabízí průměry menší jak 150 mm. Řeším kde sehnat tubus pro newtona, dřevo jsem vzhledem k váze a odolnosti zamítl, PVC také nechci... S výše zmiňovaným papírovým tubusem zkušenosti mám a radši bych ten Al. Vložky do komínů jsem našel sice 250mm ale maximální délky 92 cm což je málo. Ještě je možnost nechat si zkroužit kus plechu a svařit ho či snýtovat, ale kolik takový proces (hlavně to svařování) může stát peněz? Víte někdo? Dík
Ahoj Radku.
Mohl by jsi napsat veškeré prodejce AL trubek. Nejblíže mám Alupu Pardubice.Mají velký sortiment,ale TR140x2 ani 140x4 na skladě před půl rokem neměli.Je v republice u někoho k sehnání?Mám to na delší refraktor.
Na tubusy o větším průměru používám Vzduchotechnické spiro potrubí ze slabého pozink plechu.Estetiku trochu kazí ta fazeta na obvodu,ale je to naopak perfektně tuhý a lehký.
Ahoj Radku.
Mohl by jsi napsat veškeré prodejce AL trubek. Nejblíže mám Alupu Pardubice.Mají velký sortiment,ale TR140x2 ani 140x4 na skladě před půl rokem neměli.Je v republice u někoho k sehnání?Mám to na delší refraktor.
Na tubusy o větším průměru používám Vzduchotechnické spiro potrubí ze slabého pozink plechu.Estetiku trochu kazí ta fazeta na obvodu,ale je to naopak perfektně tuhý a lehký.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Tubus pro newton
Kami napsal:
Ahoj Radku.
Mohl by jsi napsat veškeré prodejce AL trubek. Nejblíže mám Alupu Pardubice...
Zkus třeba najít vhodnou firmu mezi těmi které prodávají vložky do komínů:
http://www.esreality.cz/Dum-byt-a-zahra ... index.html
Ovšem podle různých norem se mohou používat a tedy i vyrábí hliníkové komínové vložky jen do průměru 150 mm.
nebo prohledej prodejce různých Al-profilů:
http://search.seznam.cz/search.cgi?w=hl ... =c-p-1-s-y
Nebo si kup Al plech, můžeš si vybrat třeba tady:
http://www.dural.cz/plechy.php?section=hl
Jak píše MMys, dobře se podívej které se dají a které nedají svařovat, nabízí pláty o min.velikosti 1x2 metry, ale jak slibují, po telefonické domluvě by mohli udělat i jiný formát. Pak už zbývá stočit a svařit.
Doufám, že něco z hliníku o průměru 250 mm již hotového ještě najdu , zatím se nedaří.
Ahoj Radku.
Mohl by jsi napsat veškeré prodejce AL trubek. Nejblíže mám Alupu Pardubice...
Zkus třeba najít vhodnou firmu mezi těmi které prodávají vložky do komínů:
http://www.esreality.cz/Dum-byt-a-zahra ... index.html
Ovšem podle různých norem se mohou používat a tedy i vyrábí hliníkové komínové vložky jen do průměru 150 mm.
nebo prohledej prodejce různých Al-profilů:
http://search.seznam.cz/search.cgi?w=hl ... =c-p-1-s-y
Nebo si kup Al plech, můžeš si vybrat třeba tady:
http://www.dural.cz/plechy.php?section=hl
Jak píše MMys, dobře se podívej které se dají a které nedají svařovat, nabízí pláty o min.velikosti 1x2 metry, ale jak slibují, po telefonické domluvě by mohli udělat i jiný formát. Pak už zbývá stočit a svařit.
Doufám, že něco z hliníku o průměru 250 mm již hotového ještě najdu , zatím se nedaří.
Tubus pro newton
Po celodenním a celonočním hledání prodejců hliníkových trubek o průměru nad 150 mm (tam se to většinou zastavuje a větší už nejsou) na internetu to vzdávám a volím papírový tubus TubBox na odlévání betonu. Pro zájemce, našel jsem českého prodejce na této stránce:
http://www.torkrety.cz/frank/
Co vím, tak tento výrobek použili na dalekohled Pavuk a FunTomas. Můžete mi pánové říct plus a mínus a jak je to hlavně s odolností vůči vlhku a jaký je vnější povrch (hrbolatý nebo rovný? Kvůli samolepící folii ...velmi se mi v minulosti zalíbila a osvědčila). DÍKY
http://www.torkrety.cz/frank/
Co vím, tak tento výrobek použili na dalekohled Pavuk a FunTomas. Můžete mi pánové říct plus a mínus a jak je to hlavně s odolností vůči vlhku a jaký je vnější povrch (hrbolatý nebo rovný? Kvůli samolepící folii ...velmi se mi v minulosti zalíbila a osvědčila). DÍKY
Tubus pro newton
Momentalne mam dalekohlad zhotoveny z kartitu (zivicou nasiaknuty a vytvrdeny papier). Ma priemer 180mm a je velmi tuhy, no stale celkom lahky. Stena ma cca 3-4mm.
Spominanu trubku mam odlozenu na pripravovany dalekohlad, ktory ale stale nemam kedy dokoncit. Komponenty su, nie je cas. Stena trubky je tiez cca 3-4mm hruba. Tubus je lahsi a zda sa menej tuhy. Chystam sa dat dovnutra prstence (ako clonky) a na kraje take kovove prstence na zosilnenie a ochranu okrajov tubusu - pre istotu - viem co vsetko si tubus uzije pri transportoch a chcem mat 3nasobnu istotu, ze mu nic nehrozi. Trubka ma stala par sto korun. Presne si to nepamatam, cca 200Sk. Je s tym rozhodne menej prace ako so stacanim a zvarovanim duralu. Pomer cena a vykon je velmi dobry.
Pavuk ma podobnu trubku na dobsone (priemer trubky tusim 400mm), tak este nech on da nejaky report.
Samolepku som samozrejme opatrne odlepil. Kedze sa jedna o papier, v prvom rade ho naimpregnujem nejakym matnym lakom a potom natriem vrchnou vrstvou. Po natreti vnutro prebrusim jemnym smirglom (vyhladia sa pripadne odstavajuce kusky papiera) a mozem vnutro tubusu vylepit samolepiacou semisovou tapetou.
Vonkajsi povrch je oblepeny ochrannou foliou (pozri Pavukove stranky), ktoru som tiez strhol. Povrch je aj tak rovny a hladky, takze po nalakovani ho len jemne prebrusim a prelakujem finalnou vrstvou.
Spominanu trubku mam odlozenu na pripravovany dalekohlad, ktory ale stale nemam kedy dokoncit. Komponenty su, nie je cas. Stena trubky je tiez cca 3-4mm hruba. Tubus je lahsi a zda sa menej tuhy. Chystam sa dat dovnutra prstence (ako clonky) a na kraje take kovove prstence na zosilnenie a ochranu okrajov tubusu - pre istotu - viem co vsetko si tubus uzije pri transportoch a chcem mat 3nasobnu istotu, ze mu nic nehrozi. Trubka ma stala par sto korun. Presne si to nepamatam, cca 200Sk. Je s tym rozhodne menej prace ako so stacanim a zvarovanim duralu. Pomer cena a vykon je velmi dobry.
Pavuk ma podobnu trubku na dobsone (priemer trubky tusim 400mm), tak este nech on da nejaky report.
Samolepku som samozrejme opatrne odlepil. Kedze sa jedna o papier, v prvom rade ho naimpregnujem nejakym matnym lakom a potom natriem vrchnou vrstvou. Po natreti vnutro prebrusim jemnym smirglom (vyhladia sa pripadne odstavajuce kusky papiera) a mozem vnutro tubusu vylepit samolepiacou semisovou tapetou.
Vonkajsi povrch je oblepeny ochrannou foliou (pozri Pavukove stranky), ktoru som tiez strhol. Povrch je aj tak rovny a hladky, takze po nalakovani ho len jemne prebrusim a prelakujem finalnou vrstvou.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Tubus pro newton
to Funthomas: na stranke tu uz nemam, robim upgrade
O rure ako material na tubus sa tu uz pisalo zadaj "Frank" v hladani.
Vrchny celofan som nechal tak a vnutro som natrel zriedenym a finalnym naterom tabulovej ciernej. Jedna koli nasiakavosti a jednak koli vycierneniu. Avsak vla mi ukazal, ze existuje aj ina cesta a to je samolepiaca semisova folia (pouzivaju ju fotografi v studiu na odstranenie reflexov pri foteni). Tak som vnutro oblepil touto foliou. S vysledkom sa MAXIMALNE spokojny, s odrazivostou voci povodnej tabulovke je to skokova zmena. Vonkajsiu povrchovu upravu som vyriesil oblepenim 2 vrstiev samolepiacej folie (farebnej-cervenej ) a s vysledkom som taktiez spokojny. Dalekohlad sa mi podarilo uz n-krat strajchnut a keby som ho mal natrety musel by som ho pretierat znovu a asi by to malo tendenciu opadavat. Takto si vystrihnem zaplatu a nalepim. Kupodivu ju vobec nie je vidiet, kde je nalepena.
Minusy: vaha - je tazsi ako hlinnikovy tubus (napr. ked som porovnaval hmotnost a vla ho mal jednoznacne lahsi), makke okraje: v tubuse je treba mat vystuz okraju, aby pri opierani o zem sa okraj neskrcil (po case a castom namahani). V tubuse mam ocelovu skruz v mieste, kde je misa s primarom, avsak nesiaha az po okraj a prave tento okraj je trochu "poznaceny" opieranim o zem v pociatkoch stavby. Avsak nema to ziaden plyv na opticku funkciu, tubus je tuhy a neborti sa, mimochodom pavuk na opacnej strane plni tiez funkciu vystuze. V strede mam upinacie kruhy, ktore tuto funkciu plnia tiez.
Ak mam zhrnut moje doterajsie skusenosti s materialom asi tak:
ak by som mal prejst na iny material tak jedinym kriteriom by bola hmotnost, ostatne nie su zavazne
O rure ako material na tubus sa tu uz pisalo zadaj "Frank" v hladani.
Vrchny celofan som nechal tak a vnutro som natrel zriedenym a finalnym naterom tabulovej ciernej. Jedna koli nasiakavosti a jednak koli vycierneniu. Avsak vla mi ukazal, ze existuje aj ina cesta a to je samolepiaca semisova folia (pouzivaju ju fotografi v studiu na odstranenie reflexov pri foteni). Tak som vnutro oblepil touto foliou. S vysledkom sa MAXIMALNE spokojny, s odrazivostou voci povodnej tabulovke je to skokova zmena. Vonkajsiu povrchovu upravu som vyriesil oblepenim 2 vrstiev samolepiacej folie (farebnej-cervenej ) a s vysledkom som taktiez spokojny. Dalekohlad sa mi podarilo uz n-krat strajchnut a keby som ho mal natrety musel by som ho pretierat znovu a asi by to malo tendenciu opadavat. Takto si vystrihnem zaplatu a nalepim. Kupodivu ju vobec nie je vidiet, kde je nalepena.
Minusy: vaha - je tazsi ako hlinnikovy tubus (napr. ked som porovnaval hmotnost a vla ho mal jednoznacne lahsi), makke okraje: v tubuse je treba mat vystuz okraju, aby pri opierani o zem sa okraj neskrcil (po case a castom namahani). V tubuse mam ocelovu skruz v mieste, kde je misa s primarom, avsak nesiaha az po okraj a prave tento okraj je trochu "poznaceny" opieranim o zem v pociatkoch stavby. Avsak nema to ziaden plyv na opticku funkciu, tubus je tuhy a neborti sa, mimochodom pavuk na opacnej strane plni tiez funkciu vystuze. V strede mam upinacie kruhy, ktore tuto funkciu plnia tiez.
Ak mam zhrnut moje doterajsie skusenosti s materialom asi tak:
ak by som mal prejst na iny material tak jedinym kriteriom by bola hmotnost, ostatne nie su zavazne