MilAN napsal dne 08.03.10 17:04:26:Viděl jsem, když Zdenek tuto metodu testoval, a nebyl tam žádný podobný problém. PE byla někde na úrovni 20"
Já tomu věřím, ale některé pokusy mohou dopadnout dobře, i když nijak robustní nejsou. "Nízkofrekvenční" složku PE, kterou tvoří RA kolo, tahle metoda musí mazat už jen proto, že zde pracujeme s derivací měřené veličiny (úhlu, tedy úhlové rychlosti, respektive její chyby). Přes to buď nejede vlak, anebo se Newton mýlil.
Mně popsaná metoda moc jednoznačně nefungovala a následná selská úvaha mě dovedla k tomu, že jsem to vlastně ani nemusel zkoušet: Pokud bude PE 20" rozložena rozumným způsobem, můžeme pro zjednodušení předpokládat, že za půl periody šneku montáž vyrobí právě tuto úhlovou chybu. Půlperioda šneku EQ-6 jsou 4 minuty, které odpovídají ujetému úhlu 1 stupeň, tedy 3600 obloukových vteřin. Montáž ale kvůli chybě ujela buď 3620", nebo 3580". Okamžitá doba expozice té zkušební fotografované stopy musí být pochopitelně přímo úměrná úhlové rychlosti (což je ona derivace úhlu podle času). Vyhodnocujeme tedy chybu, odpovídající maximálně(!) 5 promile, což bylo v jiném vlákně o fotometrii pomocí DSLR vehementně prohlašováno za technicky nereprodukovatelné. Řekněme tedy, že máme chlazenou CCD. Ani zde to není příliš jednoznačné. Chyba nastává už v "rektifikaci" stopy nasnímané hvězdy a následném odečítání hodnot - matematicky se bude rozhodně pohybovat výše, než v řádu 1 promile. Pak tu máme chyby dělení FF, odečtení DF a zahřívání senzoru kamery (DSLR), které opět nesmí být větší, než řádově promile, což je téměř neproveditelné. Dále, změna teploty vnitřního čipu napájení umělé hvězdy o jednotky stupňů vlivem protékajícího proudu a ambientní teploty "vyrobí" chybu ve svítivosti řádu jednotek promile. Pokles napájecího napětí LED o 3 milivolty pak zhruba o jedno promile.
Zkrátka, metoda zafungovat může, ale v domácích podmínkách a s DSLR zvlášť (a tak byla publikována) je reprodukavatelná s bídou, pokud nám jde o PE 20" a menší.