ťažisko pre Newton
ťažisko pre Newton
Zdravím. V súčasnej dobe dokončujem môj prvý ďalekohľad (250/1500 Newton na Dobs. montáži). Narazil som na začiatočnícky problém: ako mám určiť tažisko ďalekohľadu? Napadla ma myšlienka (ktorá sa ukázala ako nesprávna), že som skompletizovaný tubus vodorovne položil na nejakú ostrejšiu hranu a označil som si miesto, kedy sa tubus udržal vo vodorovnej polohe. Túto polohu som potom "vyniesol" na os tubusu a v tom mieste som spravil uchytávacie otvory. Lenže po zrealizovaní sa tubus na montáži správal tak, že keď bol vo vodorovnej polohe, tak to bolo v poriadku. Ale čím viac som ho nakláňal do zvislej polohy, tým viac mal snahu sa do tejto polohy dostať aj sám bez mojej pomoci. Dúfam, že som to napísal zrozumitelne. Proste ak je sklon tubusu väčší ako nejakých 50° (od vodorovnej polohy) tak sa tubus dostane do zvislej polohy aj sám.
ťažisko pre Newton
Postavil jsem několik dalekohledů, postupoval jsem stejně jako ty a takovýto problém u mě nikdy nenastal, jediné co mě napadá, že ve směru délky máš těžiště správně, ale ty otvory jsi vyvrtal mimo optickou osu, na které by mělo ideálně být těžiště. Já dělá tubus vždy do objímky, takže mohu kdykoli trochu posunout, kolega s kterým někdy pozorujeme vyřešil problém rovnováhy nalepením suchého zipu a na něm posunuje závaží. Záleží taky na tuhosti a tření v ložiskách, čím lehčí chod , tím lépe musíš vyvažovat. Při hodně "lehkých" ložiskách budeš muset při výměně příslušenství taky dovyvažovat, např. některé okuláry váží 0.1 kg a některé 0.5 kg, foťák může být ještě těžší.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
ťažisko pre Newton
A nemáš náhodou na horní části tubusu umístěn např hledáček nebo těžší okulárový výtah?
Já když dávám na dobsona hledáček N95/400 musím těžiště posunout o 1-2cm směrem nahoru.
Musíš prostě počítat s tím, že je třeba dalekohled vyvážit ve dvou osách...
Elbi
Já když dávám na dobsona hledáček N95/400 musím těžiště posunout o 1-2cm směrem nahoru.
Musíš prostě počítat s tím, že je třeba dalekohled vyvážit ve dvou osách...
Elbi
ťažisko pre Newton
Tubus 250ky může mít tak300mm průměr. Jestli je okulárovej výtah i hledáček na jedné straně, pak to je třeba půl kila, nebo i 2 kg? umístěných tak 150 mm od optické osy, což už asi posouvá celkové (rotační ) těžiště mimo optickou osu. Jestli chceš zachovat stávající otvory na optické ose, vyzkoušej dát protizávaží na tubus k zrcadlu, ale na opačnou stranu tubusu, než máš hledáček. Jinými slovy tubus musí být vyvážen i ve svislé poloze. Když ho vyvážíš jen ve vodorovné poloze, zjistíš jen jednu souřadnici těžiště a to nestačí. Toto platí zvláště u kratších a tlustších tubusů. Metoda kterou jsi použil je přesná jen u těles ideálně symetrických kolem jedné osy. Doufám že to dává smysl? jestli ne, tak mě nekamenujte. Jsem sice strojař, ale už dlouho ze školy.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde." ( Charlie Parker )
ťažisko pre Newton
Aha ,tak než sem to nakloval, tak Elbi to řek jednodušejc :hi:
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde." ( Charlie Parker )
ťažisko pre Newton
Bingo! ;D Zásah do čierneho. Na konci tubusu mám aj hľadáčik, aj ok. výťah (oba od GSO). Dokopy určite majú okolo kila. Takže to prepracujem. Vďaka za radu. :hi:
Re: ťažisko pre Newton
No neviem ale nejaky okularovy vytah nemoze rozhadzat tazisko. Ten je predsa (spravidla) na boku tubusu aby sa don lahko pozeralo a nie na jeho vrchnej alebo spodnej strane. Nemal by teda rozhodne vadit pri vyvazovani. Hladacik je uz nieco ine, ale problem budes mat skor v loziskach. Mas ich dostatocne velke? Pri priemere 250mm by mali mat priblizne 280 - 300 mm. Vtedy sa dalekohlad pohybuje lahko a zaroven ho nejaka nevyvazenost do pol kilogramu nemoze rozhadzat. Ak mas loziska mensie, tak dalekohlad je horsie ovladatelny a citlivejsi na nevyvazenosti. Tie budes mat napokon stale a neverim, ze budes ochotny pri zmene okularu (napriklad z 2" naglera vaziaceho takmer pol kila za 1.25" 5mm) menit vyvazovanie taziska nejakym zavazim alebo nebodaj posuvom tubusu v lozku. Ja mozem zavesit na okularovy vytah maly okular (6mm plossl) alebo zrkadlovku (telo je poctive kovove a ma minimalne 500 - 600 g) a nic sa mi nepreklapa. Pritom dalekohladom ide jemne natacat pri zvacseni 200 - 300 krat. Staci na to tlak prstov.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
ťažisko pre Newton
"No neviem ale nejaky okularovy vytah nemoze rozhadzat tazisko"
Ale může a hodně. Teď v tom třídenním volnu jsem těžiště tubusu řešil u vidlicové montáže. Výtah a hledážek mám nahoře, né z boku, osy mám na kuličkových ložiscích, a jen jsem hleděl v jaké pozici se tubus ustálil. Vyvážil jsem tubus provizorně magnety dle postupu již výše jinými uvedeného a OK. Pokud je tření v ložiscích velmi malé je každá změna rozložení hmotnosti obrovsky poznat v ovladatelnosti.
Samozřejmě po dodělání aretace se určitě pár set gramů sem nebo tam ve vyvážení ztratí.
Čus. :hi:
Ale může a hodně. Teď v tom třídenním volnu jsem těžiště tubusu řešil u vidlicové montáže. Výtah a hledážek mám nahoře, né z boku, osy mám na kuličkových ložiscích, a jen jsem hleděl v jaké pozici se tubus ustálil. Vyvážil jsem tubus provizorně magnety dle postupu již výše jinými uvedeného a OK. Pokud je tření v ložiscích velmi malé je každá změna rozložení hmotnosti obrovsky poznat v ovladatelnosti.
Samozřejmě po dodělání aretace se určitě pár set gramů sem nebo tam ve vyvážení ztratí.
Čus. :hi:
Toš tak na světě...
ťažisko pre Newton
FunTomas napsal: No neviem ale nejaky okularovy vytah nemoze rozhadzat tazisko. Ten je predsa (spravidla) na boku tubusu aby sa don lahko pozeralo a nie na jeho vrchnej alebo spodnej strane. Nemal by teda rozhodne vadit pri vyvazovani. Hladacik je uz nieco ine, ale problem budes mat skor v loziskach. Mas ich dostatocne velke? Pri priemere 250mm by mali mat priblizne 280 - 300 mm. Vtedy sa dalekohlad pohybuje lahko a zaroven ho nejaka nevyvazenost do pol kilogramu nemoze rozhadzat. Ak mas loziska mensie, tak dalekohlad je horsie ovladatelny a citlivejsi na nevyvazenosti. Tie budes mat napokon stale a neverim, ze budes ochotny pri zmene okularu (napriklad z 2" naglera vaziaceho takmer pol kila za 1.25" 5mm) menit vyvazovanie taziska nejakym zavazim alebo nebodaj posuvom tubusu v lozku. Ja mozem zavesit na okularovy vytah maly okular (6mm plossl) alebo zrkadlovku (telo je poctive kovove a ma minimalne 500 - 600 g) a nic sa mi nepreklapa. Pritom dalekohladom ide jemne natacat pri zvacseni 200 - 300 krat. Staci na to tlak prstov.S tím průměrem ložisek bych dost nesouhlasil, samozřejmě by neměly mít 10 nebo 20 mm, ale na své 355/1600 mám v deklinaci průměr asi 130 mm a klouže mi bukové lakované dřevo po filcové podložce a je to úplně super, bylo to původně provizorně, ale není co vylepšovat.
Re: ťažisko pre Newton
Pozor my sa tu bavime o dobsonovej montazi s trecimi loziskami. Tam su gulickove loziska bez adekvatnej trecej podlozky nepouzitelne. Jasne, ze na paralaktike s valivymi loziskami je citit uz par desiatok ak nie par gramov nevyvazenia.... osy mám na kuličkových ložiscích...
ťažisko pre Newton
vla napsal: ...samozřejmě by neměly mít 10 nebo 20 mm :nod: s tym len suhlasim.
vla napsal: ...na své 355/1600 mám v deklinaci průměr asi 130 mm ... ale není co vylepšovat.Tazko mi vraviet, ked som neskusil. Ja som mal dalekohlad s priemerom 150mm upevneny na 6cm trecich loziskach (priemer) co moze zodpovedat priblizne pomeru tvojich 130mm k priemeru 355. Klzalo mi lakovane drevo na plastovych podlozkach (nieco ako polyamid). Rozhodne nemozem povedat, ze by som bol s tym riesenim spokojny. Dalekohlad sa prilis lahko preklzoval a bol citlivy na vyvazenie, resp. vymenu okularov. Neskor som teda prerobil ulozenie na loziskach, ktore mali 1.25 nasobok priemeru zrkadla a pri tej istej konfiguracii sa vsetko klzalo hladko, plynulo a napriek tomu to nebolo take citlive na vyvazenie.
Aj sucasny vacsi dobson mam na rovnakom pomere lozisk k priemeru zrkadla, pricom loziska su potiahnute laminatovou paskou a klzu sa po teflonovej folii. Koeficient trenia je teda vyborny, napriek tomu ani rozdiel hmotnosti okularu plossl 6mm a tela kovovej zrkadlovky nema vplyv na prevazovanie.
Dalekohladom pozorovalo pocas dni astronomie na hvezdarni mnoho ludi (laici aj astronomovia amateri) a vsetci si pochvalovali lahkost ovladania a plynulost pohybu. Nie je to teda len moj subjektivny nazor.
Ked pojdem niekedy do Prahy, rad sa zastavim a skusims to tvoje ulozenie. Zial nemam ho takto ako posudit. :-/
vla napsal: ...na své 355/1600 mám v deklinaci průměr asi 130 mm ... ale není co vylepšovat.Tazko mi vraviet, ked som neskusil. Ja som mal dalekohlad s priemerom 150mm upevneny na 6cm trecich loziskach (priemer) co moze zodpovedat priblizne pomeru tvojich 130mm k priemeru 355. Klzalo mi lakovane drevo na plastovych podlozkach (nieco ako polyamid). Rozhodne nemozem povedat, ze by som bol s tym riesenim spokojny. Dalekohlad sa prilis lahko preklzoval a bol citlivy na vyvazenie, resp. vymenu okularov. Neskor som teda prerobil ulozenie na loziskach, ktore mali 1.25 nasobok priemeru zrkadla a pri tej istej konfiguracii sa vsetko klzalo hladko, plynulo a napriek tomu to nebolo take citlive na vyvazenie.
Aj sucasny vacsi dobson mam na rovnakom pomere lozisk k priemeru zrkadla, pricom loziska su potiahnute laminatovou paskou a klzu sa po teflonovej folii. Koeficient trenia je teda vyborny, napriek tomu ani rozdiel hmotnosti okularu plossl 6mm a tela kovovej zrkadlovky nema vplyv na prevazovanie.
Dalekohladom pozorovalo pocas dni astronomie na hvezdarni mnoho ludi (laici aj astronomovia amateri) a vsetci si pochvalovali lahkost ovladania a plynulost pohybu. Nie je to teda len moj subjektivny nazor.
Ked pojdem niekedy do Prahy, rad sa zastavim a skusims to tvoje ulozenie. Zial nemam ho takto ako posudit. :-/
ťažisko pre Newton
Klidně se zastav, pokoukáme společně. U uložení hodně závisí na vhodných kluzných materiálech, já myslím, že jsem to zcela náhodně trefil.
ťažisko pre Newton
vla napsal: Klidně se zastav, pokoukáme společně. U uložení hodně závisí na vhodných kluzných materiálech, já myslím, že jsem to zcela náhodně trefil.Mohu potvrdit, že to opravdu funguje nad očekávání dobře. S Vláďou často pozoruji a tohle jsem od něj okopíroval - jsem spokojen.
Zdeněk F.
ťažisko pre Newton
Ložiská majú priemer 100mm. Prevedenie: vyhladená, nelakovaná preglejka sa kĺže po dvoch teflónových "štuploch" o priemeru 12mm. Ok. výťah je umiestnený mierne "na stranu" od zvislej roviny. Takisto aj hľadáčik, ale na druhú stranu. Urobil som pokus: hľadáčik som provizorne premiestnil na koniec tubusu zhruba do optickej osi ďalekohľadu a vtedy sa to už nepreklápalo.
ťažisko pre Newton
ROBIN napsal: ...Urobil som pokus: hľadáčik som provizorne premiestnil na koniec tubusu zhruba do optickej osi ďalekohľadu a vtedy sa to už nepreklápalo...Ked som v sobotu zostavoval oba pristroje, spomenul som si na teba a spravil som pokus aj ja. Do sekundarneho tubusu zom vlozil velky okular Zeiss H-40, pridal som este jeden okular a vlozil som tam aj digitalny fotak. Vobec sa nepreklapal. Vecer, ked sme pozorovali tak chalani z hvezdarne (ti co tomu rozumeju ) aj laicky navstevnici sa cudovali ako jemne sa nim da posuvat napriklad Jupiter v zornom poli.