newton a vzdalenost ohniska od tubusu
zdravim vsechny "newtnare" a prosim o bleskovou pomoc: jak daleko mate vysunuto ohnisko primaru ven z tubusu? planuju 50 mm... v drtive vetsine bude pouzivan dalekohled vizualne...
(minuly vytah jsem sam navrhoval, ted chci kupovat a nevim parametry treba GSO nebo TAL vytahu)
(minuly vytah jsem sam navrhoval, ted chci kupovat a nevim parametry treba GSO nebo TAL vytahu)
petr(zavinac)fajkos.com
Nevím, jestli myslíš 50 mm od trubky tubusu, nebo 50 mm od konce okulár.výtahu. Já bych zvolil druhou variantu, protože pokud by jsi chtěl fotit v prim. ohnisku, třeba i jen vyjímečně /např. měsíc/ tak stačí přes redukci připojit tělo fotoaparátu a cvaknout. Rozhodující ovšem bude velikost sekundár. zrcátka, aby zvládlo odrazit celý svazek paprsků od primáru. Pro jistitu si ještě zjisti jak daleko od připojovací příruby fotáku máš rovinu filmu, nevím jaký foťák bys případně mohl použít. Pokud vyrábíš dalekohled sám, je škoda se o možnost třeba i náhodného focení připravit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Minimální vzdálenost konce zasunutého výtahu 2"od tubusu je 80 mm, 1.25" je 85 mm, jedná se o výtahy od p. Matouška a oba od GSO. Zdvih 2" výtahu je 40mm, u 1,25" to bylo více, nevím přesně zkrátil jsem mu hřeben.
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Pro vizuální pozorování by mělo 50mm stačit, ověř si ale délku výtahu, abys zaostřil i s káatkoohniskovými okuláry. Doporučuji následující postup:
Do tubusu osaď v rozumné vzdálenosti od horního okraje (aby ještě dobře clonil boční světlo do okuláru) Sekundární zrcátko, a přidělej na své místo výtah. Pak vlož všechny okuláry co máš a změř si vzdálenost jejich polní clonky (to je vlastně ohnisková rovina) od boku tubusu. K tomu přidej radši tak 2cm a ještě přičti polovinu průměru tubusu. Tuto hodnotu pak odečti od ohniskové vzdálenosti a to co ti vyjde je vzdálenost horní plochy zrcadla od osy okuláru (středu sek. zrcátka) Chtěl jsem tím naznačit, že si máš uříznutí tubusu na správnou délku a zamontování držáku s prim. zrcadlem nechat až nakonec, až bude všechno rozměrově jasné.
Mimochodem, jsi si jistý, že nebudeš dalekohledem dobudoucna fotit ? Ja bych dal to ohnisko tak daleko, aby se tam vesel alespon nejaky komakorektor, T2 adapter + hloubka tela fotoaparatu. To odhaduji na takovych nejakych 12cm. Ale promer si to.
Do tubusu osaď v rozumné vzdálenosti od horního okraje (aby ještě dobře clonil boční světlo do okuláru) Sekundární zrcátko, a přidělej na své místo výtah. Pak vlož všechny okuláry co máš a změř si vzdálenost jejich polní clonky (to je vlastně ohnisková rovina) od boku tubusu. K tomu přidej radši tak 2cm a ještě přičti polovinu průměru tubusu. Tuto hodnotu pak odečti od ohniskové vzdálenosti a to co ti vyjde je vzdálenost horní plochy zrcadla od osy okuláru (středu sek. zrcátka) Chtěl jsem tím naznačit, že si máš uříznutí tubusu na správnou délku a zamontování držáku s prim. zrcadlem nechat až nakonec, až bude všechno rozměrově jasné.
Mimochodem, jsi si jistý, že nebudeš dalekohledem dobudoucna fotit ? Ja bych dal to ohnisko tak daleko, aby se tam vesel alespon nejaky komakorektor, T2 adapter + hloubka tela fotoaparatu. To odhaduji na takovych nejakych 12cm. Ale promer si to.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
50 mm bylo mysleno od tubusu dalekohledu... to by zrejme s temi 80mm u konce (zatazeneho) okularoveho vytahu zrejme sedelo...
tva pripominka o zdvihu mne pripomela (nikdy jsem nemel original sadu okularu): pokud koupim napr. 5 mm a 40 mm okular stejne rady (vyrobce) je treba posouvat pri jejich vymene zdvih o 35 mm?
tva pripominka o zdvihu mne pripomela (nikdy jsem nemel original sadu okularu): pokud koupim napr. 5 mm a 40 mm okular stejne rady (vyrobce) je treba posouvat pri jejich vymene zdvih o 35 mm?
petr(zavinac)fajkos.com
MMys napsal: Chtěl jsem tím naznačit, že si máš uříznutí tubusu na správnou délku a zamontování držáku s prim. zrcadlem nechat až nakonec, až bude všechno rozměrově jasné.
to je ten problem, ze tubus uz mam, a to o delce 1000 mm.
vcera jsem delal vykresy na misku zrcadla + horni dolni priruby a nechtelo se mne to do tech 1000 mm vejit (program newt.) pokud by ohnisko melo byt vysunuto az cca 100 mm pak je vse v pohode.
dalsi problem je, ze nemam zatim okularovy vytah, ovsem pocitam s GSO.
to je ten problem, ze tubus uz mam, a to o delce 1000 mm.
vcera jsem delal vykresy na misku zrcadla + horni dolni priruby a nechtelo se mne to do tech 1000 mm vejit (program newt.) pokud by ohnisko melo byt vysunuto az cca 100 mm pak je vse v pohode.
dalsi problem je, ze nemam zatim okularovy vytah, ovsem pocitam s GSO.
petr(zavinac)fajkos.com
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že těch 100mm by šlo bez problému, protože to je asi tak můj případ v Celestronu 203/1200
peta napsal: pokud koupim napr. 5 mm a 40 mm okular stejne rady (vyrobce) je treba posouvat pri jejich vymene zdvih o 35 mm?
Ne, osazeni do vytahu je u okularu vzdy zhruba v ohniskove rovine, ta delka navic je primo v tele okularu. Pri vymene okularu obvykle staci mirne doostrit.
Proto je take dobra rezerva ve zdvihu a vzdalenosti ohniska od tubusu - pro okular je potreba mit konec vytahu zhruba v rovine ohniska, na foceni v primarnim ohnisku je potreba mit okraj vytahu tak 5 cm pred ohniskem, aby se pred fotak vesla i redukce.
Ne, osazeni do vytahu je u okularu vzdy zhruba v ohniskove rovine, ta delka navic je primo v tele okularu. Pri vymene okularu obvykle staci mirne doostrit.
Proto je take dobra rezerva ve zdvihu a vzdalenosti ohniska od tubusu - pro okular je potreba mit konec vytahu zhruba v rovine ohniska, na foceni v primarnim ohnisku je potreba mit okraj vytahu tak 5 cm pred ohniskem, aby se pred fotak vesla i redukce.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Můžeš si to celé nakreslit , hezky 1:1, tím si zároveň zkontroluješ velikost sekundár. zrcátka /počítej s odraznou plochou menší než je rozměr zrcátka, kraje mohou být deformované/, rovněž uvidíš o kolik je třeba posunout sek. zrc.mimo osu. Při zakoupení sady okulárů se může stát že při jednom zaostření a výměně okulárů nebudeš muset přeostřovat vůbec /pokud mají parfokal./. Ale asistejně takovou sadu nekoupíš, navíc pokud budeš kupovat nové okuláry je lépe koupit nejdelší ohnisko s průměrem 2", krátká ohniska stačí 1.25" auž budou každý z jiné řady, rovněž barlow ohnisko posouvá. Při dobrém nastavení, by Ti mělo 35mm stačit.
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
To nakreslení na papír 1:1 (nebo na počítači v nějakém CADu pokud to umíš) vřele doporučuji. Zkontroluješ chod paprsků, velikost sek. zrcátka a tím i případnou vinětaci... Já jsem si svůj dalekohled také někorikrát nakreslil, a při adaptaci na fotografování ještě znova překreslil Taky jsem měl původně ohnisko moc blízko tubusu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
no jak rikam, mam to doma v pocitaci, jak v illustratoru, tak hlavne v programu newton, ktery je myslim dostacujici ne?
petr(zavinac)fajkos.com
Ahoj,
Lze nějak zjistit vzálenost od tubusu už u hotového dalekohledu?
Díky Tomáš
Díky Tomáš
Kalda napsal: Ahoj,
Díky TomášPokud máš namontované odrazné zrcátko stačí namířit dalekohled na vzdálený objekt a místo okulárů přidržet matnici a jejím posuvem zaostřit, po zaostření změř vzdálenost od tubusu, nebo konce výtahu, nemáš-li matnici promítni obraz na papír a změř.
Díky TomášPokud máš namontované odrazné zrcátko stačí namířit dalekohled na vzdálený objekt a místo okulárů přidržet matnici a jejím posuvem zaostřit, po zaostření změř vzdálenost od tubusu, nebo konce výtahu, nemáš-li matnici promítni obraz na papír a změř.
Vetsina z Vas používá termín ohnisko ve spojitosti se zaostřováním okuláru. Co jsem se dočetl je ohnisko bod kam se odrážejí paprsky rovnoběžné s osou zrcadla. S obrazem, který vytvoří zrcadlo a na který se zaostřuje okulár nemá nic společného. Ve spojitosti s okulárem jsem se setkal spíše s obrazovou rovinou a ta je - bráno od zrcadla za ohniskem. Při stanovení vzdáleností mého zrcadla mi to dalo docela zabrat a než jsem si ujasnil tento rozdíl tak padlo dost papíru.
JZ napsal: Co jsem se dočetl je ohnisko bod kam se odrážejí paprsky rovnoběžné s osou zrcadla. S obrazem, který vytvoří zrcadlo a na který se zaostřuje okulár nemá nic společného. Ve spojitosti s okulárem jsem se setkal spíše s obrazovou rovinou a ta je - bráno od zrcadla za ohniskem.Raději než dohady přesná definice: Ohnisko je průsečík optické osy a ohniskové roviny, přičemž jde o bod sdružený k bodu v nekonečnu.
Přijmu-li tvoji terminologii: Pro bod v optickém nekonečnu (v praxi velmi vzdálený bod) je obrazová rovina totožná s ohniskovou rovinou. Potom je ohnisko opravdu bod na optické ose, jimž prochází obrazová rovina. (Pro blízké body to je samozřejmě neplatí - poloha obrazové a ohniskové roviny je závislá dle Newtonovy zobrazovací rovnice).
Pokud tedy použiješ nějaký bližší bod, můžeš mít problémy. Ty jsou ale způsobeny PRÁVĚ jen nevhodnou volbou pozorovaného bodu.
Nelze tedy souhlasit s tím, že spolu nemají nic společného.
Zdenek.
Přijmu-li tvoji terminologii: Pro bod v optickém nekonečnu (v praxi velmi vzdálený bod) je obrazová rovina totožná s ohniskovou rovinou. Potom je ohnisko opravdu bod na optické ose, jimž prochází obrazová rovina. (Pro blízké body to je samozřejmě neplatí - poloha obrazové a ohniskové roviny je závislá dle Newtonovy zobrazovací rovnice).
Pokud tedy použiješ nějaký bližší bod, můžeš mít problémy. Ty jsou ale způsobeny PRÁVĚ jen nevhodnou volbou pozorovaného bodu.
Nelze tedy souhlasit s tím, že spolu nemají nic společného.
Zdenek.