ISS a objekty na obloze
ISS a objekty na obloze
Zatím co předopověď ještě v 15 :00 ukzovala STS daleko před ISS, pzdější již byla v reálu a STS letěl cca 2 s za ISS. U nás to byla trochu bída skrze oblačnost a nasvícení Měsícem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ISS a objekty na obloze
V Ostravě to vyšlo na jedničku s hvězdičkou. Byla (a stále je) průzračná a čistá obloha. Letící dvojici jsem pozoroval po dobu celého přeletu. Bylo to přímo magické, sledovat jak krásně plynule za sebou letěj ... fakt hezký 
Jinak ISS se mi zdála nápadně do oranžova.

Jinak ISS se mi zdála nápadně do oranžova.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
ISS a objekty na obloze
Tak ja sa opäť musím pochváliť. Mala som šťastie vidieť túto dvojicu aj pri druhom prelete, čiže o jeden obeh neskôr (cca o 18:15). Aj keď to už nebolo také efektné ako prvýkrát, lebo sa to konalo tesne nad obzorom. ISS slabá a nápadne oranžová, raketoplán viditeľný len náznakom.
Inak MaG, tie videá sú dobré, je to pekná spomienka na niečo, čo sa predsa len nevidí každý deň.
Inak MaG, tie videá sú dobré, je to pekná spomienka na niečo, čo sa predsa len nevidí každý deň.

ISS a objekty na obloze
Taky jsem koukal v Prostějově obloha uplně čistá bez mračku ale nechapu jak zvladate dalekohled tak rychle najed na oběkt a ještě ho sledovat jeětě se mi to nepodařilo není v tom nějaký figl???Diky za reakci....Jako nestihám to a to mám vždycky naražený oko od hledáčku viz. newton 8" 

Newton SW 200/1000 EQ-5M triedr přs...
ISS a objekty na obloze
Právě sem byl svědkem dalšího přeletu ISS a STS-129.
Atlantis letěl asi 18s za stanicí. Měl sem pouze triedr, ale i tak je to zážitek. :D
Atlantis letěl asi 18s za stanicí. Měl sem pouze triedr, ale i tak je to zážitek. :D
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
ISS a objekty na obloze
Dexx: chtělo to kratší expozici abys oddělil stopu STS od ISS, jinak ano, byla to paráda 

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ISS a objekty na obloze
Ani jsem nevěděl,že něco letí k ISS.Nějak nestíhám sledovat informace. :-/
Trklo mě to včera v podvečer když jsem byl na dvorku a letmo juknul okem směrem k Jupiterovi.Najednou tam byli dva. Z toho ujíždějícího se vyklubala ISS. A za ní jsem sledoval pohybující se slabší hvězdičku,která měla stejnou dráhu i rychlost.
Hned mě to trklo,jestli to nebude lidská expedice. ;D
Škoda,foťák byl zrovna mimo dosah,jinak by to byla parádní fotka
Trklo mě to včera v podvečer když jsem byl na dvorku a letmo juknul okem směrem k Jupiterovi.Najednou tam byli dva. Z toho ujíždějícího se vyklubala ISS. A za ní jsem sledoval pohybující se slabší hvězdičku,která měla stejnou dráhu i rychlost.
Hned mě to trklo,jestli to nebude lidská expedice. ;D
Škoda,foťák byl zrovna mimo dosah,jinak by to byla parádní fotka
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
ISS a objekty na obloze
Včera v 18:36 jsem při procházce na Petříně viděl flare od Iridia -8 mag. Nádhera... 
http://www.heavens-above.com/iridium.as ... 300&tz=CET

http://www.heavens-above.com/iridium.as ... 300&tz=CET
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

ISS a objekty na obloze
behem pokusu 2.dubna se mi podarilo vyfotit neco, co mi vrta hlavou, letelo to totiz velice pomalu (cca 7° za 12 minut) a jeste to pekne pomalu blikalo
viz obrazek (otoceno do pozice ve ktere to v dany den a hodinu ukazuje stellarium):
nevite co by to mohlo byt - pripadne kde by se to dalo najit?
Honza
viz obrazek (otoceno do pozice ve ktere to v dany den a hodinu ukazuje stellarium):
nevite co by to mohlo byt - pripadne kde by se to dalo najit?
Honza
UL dobson 300/1500 (nitelite), Triedr Nikon 7x50, Canon 40Dm, SW ED 80/600, SW Newton 200/1000, AZ-4, NEQ-6 SS, AG by MMys (80/400)
ISS a objekty na obloze
v noci zo soboty na nedelu (t.j. 26.6.2010-27.6.2010) som bol na dedine pri Presove (konkretne Janov 48.941479, 21.177835) a nahodou som spozoroval dva prelety ISS, ktorej flare bol dost jasny a velmi dlhy (stabilna magnituda skoro pocas celej doby preletu). Nadherny pohlad. Skoda, ze som nemal trieder. Boli to konkretne tieto dva:
Satellite Starts Max. Altitude Ends
Name Mag Time Alt. Az. Time Alt. Az. Time Alt. Az.
1.) ISS -3.8 22:27:20 10° WSW 22:30:15 81° SSE 22:33:13 10° ENE
2.) ISS -2.5 00:02:54 10° W 00:05:45 47° N 00:08:38 10° ENE
Satellite Starts Max. Altitude Ends
Name Mag Time Alt. Az. Time Alt. Az. Time Alt. Az.
1.) ISS -3.8 22:27:20 10° WSW 22:30:15 81° SSE 22:33:13 10° ENE
2.) ISS -2.5 00:02:54 10° W 00:05:45 47° N 00:08:38 10° ENE
ISS a objekty na obloze
Zdravím.
Práve zpracovávám fotografie z pozorování z noci z 8. na 9.7. 2010 a u fotografie přeletu ISS jsem si všimnul ještě jedné souběžné čáry. Nevíte, co by to mohlo být?
Originální neupravená fotka je tu:
http://www.astromik.org/fot/iss/iss12-f.jpg
Zmenšená fotka s popisem je tady:
http://www.astromik.org/forum/iss12p2.jpg
Přímo při pozorování jsem si ničeho nevšimnul. Kdyby to bylo letadlo, tak si myslím, že by to blikalo.
Na nějaký odlesk v optice foťáku bych to taky neviděl - to by přece bylo těch odlesků víc i od jiných objektů.
Nejzajímavější je, že ta dráha je skoro přesně rovnoběžná s ISS. Ta drobná odchylka ale může být způsobena optickými vlastnostmi objektivu.
Nemám teď přehled, jestli od ISS neodlétala / nepřistávala v poslední době nějaká raketa. Nebo jestli neodhazovali od ISS nepotřebné vybavení.
Hledal jsem na CalSky.com, jestli v tom čase a místě neměla letět ještě nějaká družice, ale nic mi to nenašlo.
Tak co myslíte, že by to mohlo být?
Práve zpracovávám fotografie z pozorování z noci z 8. na 9.7. 2010 a u fotografie přeletu ISS jsem si všimnul ještě jedné souběžné čáry. Nevíte, co by to mohlo být?
Originální neupravená fotka je tu:
http://www.astromik.org/fot/iss/iss12-f.jpg
Zmenšená fotka s popisem je tady:
http://www.astromik.org/forum/iss12p2.jpg
Přímo při pozorování jsem si ničeho nevšimnul. Kdyby to bylo letadlo, tak si myslím, že by to blikalo.
Na nějaký odlesk v optice foťáku bych to taky neviděl - to by přece bylo těch odlesků víc i od jiných objektů.
Nejzajímavější je, že ta dráha je skoro přesně rovnoběžná s ISS. Ta drobná odchylka ale může být způsobena optickými vlastnostmi objektivu.
Nemám teď přehled, jestli od ISS neodlétala / nepřistávala v poslední době nějaká raketa. Nebo jestli neodhazovali od ISS nepotřebné vybavení.
Hledal jsem na CalSky.com, jestli v tom čase a místě neměla letět ještě nějaká družice, ale nic mi to nenašlo.
Tak co myslíte, že by to mohlo být?
ISS a objekty na obloze
Dnes v 18:06 nádherný pohled na ISS a za ní asi 1 1/2° raketoplán, to vše na světlé soumrakové obloze.
.................
PS : Je zajímavé, kolik lidí pozorovalo teno úkaz - viz kosmo cz. Tady máme sice sekci kosmonautiky, ale nějak se na AF spíš diskutuje o věcech, pro které je dost místa v Blesku .
..........
Tohle vlákno už nebylo 1/2 roku použito.
.................
PS : Je zajímavé, kolik lidí pozorovalo teno úkaz - viz kosmo cz. Tady máme sice sekci kosmonautiky, ale nějak se na AF spíš diskutuje o věcech, pro které je dost místa v Blesku .
..........
Tohle vlákno už nebylo 1/2 roku použito.
lepší rada žádná než špatná
- Vlastimil Vojáček (máčka)
- Kontaktovat uživatele:
ISS a objekty na obloze
ano opravdu krásný průlet + sledování přímého přenosu na nasa.tv. paráda:)
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
http://www.vlastimilvojacek.cz