Zdravím opět meteoronadšence. Řeknu vám, dnešní ráno mně přišlo fakt legrační. Bylo to dáno tím, že večer bylo zataženo a předpověď mi nic neslibovala a tak jsem šel normálně spát. Ale jak sem asi zvyklej teď ráno vstávat, vzbudil jsem se kolem 4:56 a něco mi řeklo se taky podívat z okna - tam zářil Orion jak vyšitý. Ještě jsem si načetl snímky z Meteosatu a z NOAA podle všeho se zdálo, že má smysl jít vážně na kopec.
(To jsem ještě naštěstí netušil, že snímky z Meteosatu byly z 23, 0 a 2 SELČ )
No, nicméně v klidu sem sebral zrcadlo, stativ a foťák a po přípravách a zaostřování se pustil do pozorování Orionid. Co čert nechtěl, sotva sem zalehl a jal se odpočítávat první dvouminutovou expozici, tak se začaly dít věci. Kdesi u Malého psa jsem zaregistroval velmi slabý meteor letící podle všeho z radiantu Orionid, nestál skoro za pozornost, musel mít tak 4 mag. Vzápětí, snad kolem první minuty expozice se zjevila v Blížencích družice, zjasnila až na nějakých 1 mag a posléze zase začla slábnout. Díky ní vím, že předchozí stopa uvedená v předchozím příspěvku, mohla být také klidně nějakou neznámou družicí. Jenže to ještě nebyl konec expozice, muselo být kolem 120. sekundy expozice, ale naštěstí jsem odpočítával sekundy pomaleji. Když tu se zjevil u Siria poměrně krátký jasný meteor, musel mít tak -2, -3 mag. Ještě než jsem se z něho vzpamatoval, tak po nějakých 1 - 2 sekundách prolétl další Vozkou a zanechal za sebou asi sekundu trvající stopu. Odhadl jsem jej na nejméně -2,5 mag a litoval, že prolétl asi za foťákem při pohledu do zrcadla.
Vydržel jsem s nervy a koukal dál. Při další dvouminutové expozici nic neletělo..
Ještě jsem trpělivě čekal dál. A při další expozici to zas začlo, nejdřív jeden asi -1 mag mezi Prokyonem a Siriem a po chvíli ještě jeden, letěl rychle, měl rel. dlouhou stopu a vzal to prakticky přes přední nohu Velké Medvědice. No - ukončil jsem expozici a už to nevydržel a šel se podívat na displej. Nic jsem nenašel, ale i tak ta zhruba pětiminutovka kolem půl šesté stála za to.
Pravdu děl, kdoi tvrdil, že Orionidy jsou pěkné a často i jasné. Viděl jsem jich pak ještě čtveřici, jen dvě z osmi byly velmi slabé, naopak čtyři byly kolem -1 a více mag.
Viděl jsem ještě 3 meteory u nichž mám podezření, že letěly jakoby od Vozky. Dále pak jeden meteor, který byl asi prostě sporadický.
Teda tohle ráno mi stálo za to se vyhrabat a něco nafotit.. A hlavně se jen tak pokoukat. Zvláště když z jasné oblohy byla vzápětí zatažená, pak zas skorojasná a při balení foťáku zas zatažená
Nějaké další info přidám na web, teď aspoň nějaké fotky.. U výřezů upozorňuji, že jsem je zapoměl překlopit vodorovně (způsobeno zrcadlovým efektem), takže jen ta celooblohová se mnou je správně zorientována..
K výřezům jen krátký dodatek:
pokud nevíte, co tam máte vidět, pak je to ten červený flek u Siria, což by mělo být ono zjasnění na konci stopy..
ten meteor jsem tam fyzicky viděl, i to zjasnění na konci si vybavuji, takže možná jsem se dostal na samou hranici této metody zachycování meteorů. Počítám, že meteory jasnější -3 mag se s tím daj vyfotit a zdá se, že nějaký pěkný bolid kolem -6 mag bude na snímku snad již dobře patrný tak snad to někdy vyjde
--------------
Pokud máte zájem si vychutnat netradiční pohled na svítání u mně na kopci, stáhněte si 3,4 MB animaci
6:01 - 6:18, expozice 30 sekund každá..
--------------
Ještě jeden dodatek - strašák