Nanešťastie predpovedané maximá nastanú v Európe počas dňa a aj určovanie rojovej príslušnosti bude ťažké. V tesnej blízkosti majú radiant ďalšie aktívne ďalšie roje a súčasne sú v maxime perzeidy, čiže zakresľovanie bude dosť ťažké :-/
Ja sa o to pokúsim na expedícii na Kolonici...
Od pondelka som na expedícii na Kolonickom sedle.
Počasie nám vôbec nepraje. Dokopy sme pozorovali asi 30 minút...
No nevadí, čakáme na pekné počasie. Mal niekto na území Čiech a Slovenska viac šťastia a videl nejakú tu perzeidu?
LbA napsal: Od pondelka som na expedícii na Kolonickom sedle.
Počasie nám vôbec nepraje. Dokopy sme pozorovali asi 30 minút...
No nevadí, čakáme na pekné počasie. Mal niekto na území Čiech a Slovenska viac šťastia a videl nejakú tu perzeidu? Ahoj Laci,
od pondelka som v Partizanskom na Astrotechu. Prvu noc (po/ut) medzifrontalne supervyjasnenie (konecne) MHV 6.2 (na tunajsie pomery super cislo)
Perzeid ako maku (sorry, neovladam meteorarsku terminologiu )
ut/st horsia noc MHV6.0 ale metasov kopec, podaktore velmi efektne
Vyjasnilo se v Jablonci opravdu hezky. Mraky chodily nad Z, SZ ale nikdy ne až do Zenitu či nad východ. Teprve po půlnoci přišly i sem. Občas úplně jasno.
Perseidy padaly velmi slušně, i díky dobré obloze (Mléčná dráha mně udeřila do očí už po vyjití ze dveří domu). MHV něco přes 6 mag, podle všeho možná i 6,5.
Napočítat se dalo cca 10 kusů za půl hodiny s obvyklými pauzami. TJ čekání i přes 10 min s ničím a pak v 5-10 minutách několik kusů. Občas nějaký hodně jasný pod 1 mag. Za celou dobu od cca 22 do 24 hodin asi 5 opravdu jasných kusů až k -2 mag s pěknou stopou. Vyfocený zřejmě žádný i přes horečnou aktivitu digi i klas. zrcadlovky s obj. 28 mm. Holt padaly o kousek vedle..
Moc pěkný zážitek umocňovaly další "neznámé" meteory.
Zažili jsme jede opravdu strašně rychlý (rychlejší než Leonida) asi 0 mag.
Pak padaly nějaké vcelku pomalé zhruba ve směru od jihu, možná ty Kaprikornidy. Zaznamenal jsem dva kusy, rychlé asi jako Geminidy (tedy dost pomalé byly) a možná dočervena oproti Perseidám.
Dále padaly často slabé a velmi rychlé meteory jakoby z Cas.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Počasí zatím u mě moc nepřeje: 11.8.2005 obloha velmi zakalená, v oblasti kolem zenitu MHV cca 5 a k obzoru na všechny strany rychle klesala v podstatě k nulové viditelnosti. Pozoroval jsem od 22:30 do 0:15 a jen mezi 22:41 až 22:45 jsem zahlédl 3 jasné (cca -2 mag) a ne moc rychlé Perseidy v oblasti Polárky, stopy měly tak cca 7 stupňů dlouhé. Po tomto navnadění pak už nic, no ale při stavu té oblohy – zaplať pánbů za ně.
To MaG: to se někdo má... podle družice jsi zrovna v části s malou oblačností...
Vcera sa u nas (vo Zvolene) urobilo jasno tak som siel pozorovat Perzeidy lebo hlasili ze ma byt dnes polojasno a zvacsena oblacnost (co aj je). Kazdu chvilu nieco padalo. Isiel som asi kusok za mesto (15 km) a co nevidim ... uplne cista nadherna obloha ... konecne po dlhej dobe sa dal vidiet aj pas mliecnej drahy ... len mesto (smerom na zapad) trochu svietilo ... inac v pohode ... chcel som skusit aj nieco pofotit ale nemam zatial vela dostupnych prostriedkov tak asi az nabuduce ... uz sa tesim ...
Zdravím meteorárov Píšem sem prvýkrát a hneď tak narýchlo. Sme na pozorovaní Perzeíd na Letnom astronomickom praktiku vo Vysokej nad Uhom (okr. MI), je nás tu 6 ľudí (1 pracovník Hvezdárne v MI+5ks krúžkarov /SŠ/). Noc z 11. na 12. bola prvá, počas ktorej sa dalo pozorovať (počasie). Predpovede hlásili maximum 40 ZHR až na ďalšiu noc, no už túto to poriadne lietalo-20strán zápisov za dva intervaly .
Prosím ozvite sa, ako je to u vás, ak niekto pozoruje Perzeidy. tak zatiaľ...
Tady na prerovsku uplne jasno nebylo, chodila vysoka a stredni oblacnost (22.30 - 23.30 SELČ), nicmene behem 1 hodiny jsem spatril 20 perseid, nektere opravdu jasne (kolem 0 mag). S temi ale vehementne souperily metasy nejakeho mne neznameho roje, mluvilo se tu o Draconidach coz by celkem sedelo, ovsem mohly to byt take meteory z Labute, skutecne tezko takhle zpetne rict. Letos jsem koukal spise "pro zabavu" Techto drakonid (?) bylo tak 5, z toho celkem jsem si vsiml 10 sporadickych.
Perlicka na zaver: Vyjel sem si na kopce mezi lesy a kukuricna pole, jak sem si myslne myslel do naprosto zapomenuteho koutu, kde mi behem hodiny projely kolem nosu 2 jeepy z cehoz jeden byl rizen myslivcem ktery mi s ledovym klidem poradil at si dam pozor ze tu dnes v noci chodi lovci a cihaji na divocaky, tak at me nezastrelim, at pry nešustím a klidne lezim ;D
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
No zdravím zase z Kolonice. Včerajšia noc bola super.
Spočiatku bolo úplne zamračené, potom sa vyjasnilo. Bola podpriemerná kolonická noc. Limitna magnitúda len okolo 5,8 mag. Kazili trochu oblohu vysoke cirrovité oblaky. Fotil som celú noc na film o citlivosti 3200 ASA. 15 minútové expozície pointované autoguiderom. Preletelo zopár meteorov cez zorné pole. Na fotoaparáte som mal objektiv 19 mm so svetelnosťou 3,5.
Vizuálni pozorovatelia mali meteorov ako maku. Sedím za kompom a spracúvam výsledky. Presné čísla až po príchoe do BA. Ale jedna skupina pozorovateľov videl za noc okolo 400 (hrubý odhad) perzeíd. Je podozrivo málo jasných meteorov
Dnešná noc tiež vyzerá priaznivo. Držte palec
Ten radar je fakt super. Vďaka.
Vonku to vyzerá na prebdenú noc, mohol by padnúť aj nejaký ten bolid, aspoň taká -5. Prajem jasnú oblohu!
ps: Vďaka za takéto fórum, nemá to chyby!
tak zatiaľ...
Tak máme štěstí, že nemusíme ponocovat a přitom bylo i u nás ještě chvílemi hezky.
Dneska jsem viděl pocitově méně meteorů než včera, jakoby padaly míň, ale dnes není úplně jasno pořád, spíš bylo jasno jen chvílemi a také MHV není tak vysoko, asi o 0,5 mag míň.
I tak padaly velmi pěkné kousky, jasné převládaly nad slabými. Když budu mít jó kliku, možná budu mít i jeden na fotce, protože právě ten nejjasnější, co jsem viděl, mi letěl tak přes střed pole 28 mm objektivu. Problém je, že tomu moc nevěřím, dokud nebude snímek vyvolán. Měl jsem tam Konicu 400 a clonu 3,5. Meteor měl určitě -2 mag, možná -3.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod