Jaký širokoúhlý 2 okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Ahoj!
Zajímalo by mě, jaký širokoúhlý 2" f od 30mm do 40mm okulár byste doporučovali do f/4 Shmidt Newtona v ceně okolo 5 000 Kč...
Nabídka co je asi tak na trhu(resp. co jsem za 30min našel:
Meade 36mm QX Wide Angle Eyepiece 70° 2" (ATC 4780 Kč)Meade Ultra Wide Angle 30mm 82° (2") (ATC 22 000- to už je moc!!!:D)Super Wide Angle 34mm (2") 68° (14 000 Kč- taky moc)OKULÁR/CEL #93363 AXIOM 34mm 2” (Celestron 10.620 Kč moc moc)Vixen LV 30mm 2" 60° (Celestron 5.150 Kč)OKULÁR/SKY Watcher 0235 2” 35mm 56° 1.840 Kč
Záměrně uvádim i dražší, kdyby někdo znal, kde to koupit levněji. Nejvíce se mi zamlouvá ten 1. Máte s ním nějaké poz./neg. zkušenosti?
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
pana

Příspěvek od pana »

Já mám objednaný 2" okulár GS SP 32mm za 2100,- (kellner 65 stupňů) od dalekohledy Matoušek (ten ti tam v tom výpisu chybí). Budu ho mít někdy v lednu, tak potom jestli počasí dopřeje můžu dát reference na něj.
Jinak jestli se chceš něco víc dozvědět o širokoúhlých 2" okulárech používaných u vysoce světelných Newtonů mezi které patří i tvůj a vadách zobrazení, které při tom vznikají, můžeš si přečíst některé předchozí příspěvky, např. téma širokoúhlý okulár a Newton.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

No to je sice hezký téma, ale Shmidt-Newton nepotřebuje komakorektory takže s těmi vadami na tom až tak špatně nejsem. A v příspěvcích není zrovna něco jako "porovnání ŠÚ okulárů 2" , což já potřebuju. :(

Potřeboval bych přímé i nepřímé zkušenosti s konkrétními okuláry. A nevim, nevim, tomu Kellneru moc nevěřím. Chctěl bych proto vědět, zda se vyšší investice vyplatí. Díky
pana

Příspěvek od pana »

kulhous napsal: No to je sice hezký téma, ale Shmidt-Newton nepotřebuje komakorektory takže s těmi vadami na tom až tak špatně nejsem. A v příspěvcích není zrovna něco jako "porovnání ŠÚ okulárů 2" , což já potřebuju. :(

Potřeboval bych přímé i nepřímé zkušenosti s konkrétními okuláry. A nevim, nevim, tomu Kellneru moc nevěřím. Chctěl bych proto vědět, zda se vyšší investice vyplatí. DíkyJo máš pravdu já jsem si jaksi neuvědomil, že Schmidt Newton má ještě ve předu korekční desku a nemá komu. A na toho Kellnera jsem taky zvědav....no uvidíme.
vla

Příspěvek od vla »

Díval jsi se na volbu okuláru z hlediska: jaký chci mít průměr výstupní pupily, jaké zvětšení budu při pozorování potřebovat, jak velké zorné pole chci dosáhnout, vadí mi zobrazení sekundáru v okuláru, jaká je přijatelná vzdálenost výstupní pupily, budu mít na doplňky typu 2"filtry atd?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

Díval jsem se na to z hlediska: Zvětšení +-30x Chci mít co velmi kvalitní okulár pro optický pozorování s velkým pozorovacím úhlem, v mých finančních možnostech. Velikost pole okolo 2°. 2" okulár mi doporučil MMys, jako dobrou volbu k tomu dalekohledu. Výstupní pupila mi pro f36mm vychází 9 mm.( možná, že je to moc :-/ ???, poraďte pls). Zobrazení sekundáru v okuláru jsem nezvážil. Myslíte, že se projeví? Jak?
Filtry jsou holt drahý na 2", ale k dalekohledu je 26mm Super-Plössl Meade, kterej použiju, pokud budu "filtrovat".
vla

Příspěvek od vla »

Zajímalo mě jak při volbě okuláru postupuješ, jaké máš priority, řeším podobný problém s trochu větším dalekohledem a dal jsem se cestou ústupu od 2" na 1,25".
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já jsem ti ten okulár doporučil ne z hlediska výstupní pupily, tam je to trochu za limitem, ale z hlediska toho, že to chce mít před focením přehled o situaci v zorném poli, pro naladění kompozice, a na to potřebuješ co nejširší pole, klidně i za cenu mírné ztráty části svazku kvůli velké výstupní pupile.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Kam pospícháš s volbou příslušenství ? Až budeš mít dalekohled se základním  příslušenstvím, odzkoušíš a uvidíš.  Pokud je v základu okulár s f= 26 mm, zjistíš třeba, že to postačuje. Velké zorné pole Ti neukáže moc detailů. Zjistíš, že na DS objekty (tedy na většinu) je třeba zvětšení  100x a více . Pokud nebudeš pozorovat za ideálních tmavých podmínek, malé zvětšení vůbec nepoužiješ, protože na přesvětleném podkladu se Ti vše ztratí. Mně se např. osvědčilo zvětšení takové, aby ve městě byla výstupní pupila max. do 3,5 mm, mimo město potom do 5 mm. To všechno chce ale odzkoušet, zrovna jako typy okulárů. Takhle světelný přístroj  vyžaduje i slušné okuláry, zapomeň radši na 3 čočkové Kelnery, a pod.. To, že jsou to dobré okuláry pro SC a MAKy, kde je relativní otvor 1:10, ještě neznamená, že jsou použitelné pro otvor 1:4.Potom by ale nebyl důvod dělat  vícečočkové dražší okuláry.Pokud Ti někdo, kdo nemá dalekohled s relativním otvorem 1:4 ,bude o nějakém okuláru tvrdit že je skvělý, vyzkoušej ho dříve, než ho koupíš.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kulhous

Příspěvek od kulhous »

To vla: Chtěl jsem širokoúhlý okulár "vyšší střední třidy", pro poměrně kvalitní a světelný dalekohled, další vlastnosti asi byli řečeny a už bych se opakoval... Stejně s tim počkám, když se tak dívám na ten Milanův příspěvek. >:( :).

Zatim koupím 4mm 1,25" LV Vixen okulár a 15mm Plössl na projekci a koukání... To opět nesouvisí s tématem, ale co... A když už jsme u toho, mám zůstat na tom 15mm Plösslu, nebo si mám připlatit na S.P.? Četl jsem o jeho vadách, ale nemám zkušenosti. Má taky větší zorný pole... Budu ho používat na projekci i na střední přiblížení (54x).

Pak v budoucnu dokoupim ten Meade 9mm pointační okulár s křížkem (Proč je tak drahej!? >:(). Dá se s ním normálně koukat, když je kříž vypnutej? Asi ne, co?

To MiLAN: A takový ozkoušení se dá domluvit u prodejce? To mi snad nikdo jen tak nepůjčí, ne?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Rozdíl mezi okulárem Plössl a S.P byl kdysi v tom, že  S.P byl 5ti čočkový. V současnosti jsou oba typy  4 čočkové a bude asi těžké porovnávat  mezi výrobci. Pokud jeden výrobce vyrábí oba typy, potom je jasné, že SP má lépe odstraněny aberace a má(zpravidla) větší zorné  pole ( 52°proti 45°). . (Nová řada Plössl, serie 5000 od Meade, má opět 5 čoček, ale je už pro úhel 60°)
U okuláru s osvětleným křížem vypneš pouze osvětlení, ten kříž je na ohniskové destičce a bude tam.
S tím odzkoušením je potřeba se s někým z okolí domluvit a vzájemně porovnat a odzkoušet. Nebo se zúčastnit nějaké akce - děláme to tak všichni a je to jediná možnost , jak se dobrat k nějakému rozumnému řešení, odzkoušení a porovnání. Určitě ale není třeba mít mnoho okulárů - bohatě se dá vystačit se 4 okuláry . Ale nemusíš je mít na začátku a je dobré se právě různým zkoušením dopracovat k tomu, který okulár (jak značka, typ i ohnisková vzdálenost)  by to měl být. Určitě bych nepospíchal se 4 mm okulárem - jednat to zvětšení nepoužiješ tak často jako ostatní, jednak to není nijak širokoúhlý okulár a tak Ti při zvětšení 200x zobrazí pouze pole o průměru 13´ - to je necelá 1/2 průměru Měsíce
kulhous

Příspěvek od kulhous »

U okuláru s osvětleným křížem vypneš pouze osvětlení, ten kříž je na ohniskové destičce a bude tam. Takže černý dvojkřížek tam cloní furt, i když je svícení vyplnutý?

Zas nevím, jak dlouho vydžím s jedním okulárem. Tak spoň ty 2 na "malý" a "velký" zvětšení... Nebo si fakt myslíš, že si mám nechat zatím jen ten jeden a čekat, než bude nějaká akce? No já nevim, ale aspoň jeden navíc bych si mohl dovolit. 4mm 1,25" LV Vixen na to půjde, tak zas nevím proč bych měl čekat až zjistim, že tam opravdu půjde a že se mi bude hodit...
MP

Příspěvek od MP »

Mam Newtona podobnych parametru ( i kdyz bez korekcni desky ) a ten 26mm okular bych povazoval za maximum, pokud chces pri pozorovani vyuzit svetelnost dalekohledu, nechces videt sekundarni zrcatko apod. Je otazka, jestli na foceni nekoupit neco kolem 25mm ve 2" provedeni, ale na to je cas, az zjistis, co jde delat s tim, ktery je pribaleny k dalekohledu.

Jako druhy okular se k takovemu pristroji hodi neco kolem 8-10mm, spousta deep-sky objektu vypada v takto velkem dalekohledu nejlepe pri zvetseni 80-100x. Ten 4mm Vixen by byl dobry na planety, ale slabe objekty v nem budou uz dost tmave. Ja osobne mam k Newtonu 200/800 Vixeny LV 2.5mm ( planety ), 6mm ( nejkratsi na DSO ), 15mm a Plossly 9mm a 25mm ( dodane s dalekohledem ). Na pozorovani DSO nejvice vyuzivam ty 9, 15 a 25mm. Mesic a Slunce jdou fotit digitalnim kompaktem pres Vixen 15mm a Plossl 25mm.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN

Příspěvek od MilAN »

kulhous napsal:
4mm 1,25" LV Vixen na to půjde, tak zas nevím proč bych měl čekat až zjistim, že tam opravdu půjde a že se mi bude hodit...Já Ti netvrdím, že tam nepůjde, fyzicky tam půjde každý okulár od 2mm do 32mm, v 1 1/4" i 2" provedení. Jde o to zvážit odkud a co budeš převážně pozorovat a tak stanovit priority. Časem Ti do toho vstoupí i nároky na kvalitu, velikost pole a pohodlný a příjemný pohled.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

kulhous napsal:
Zas nevím, jak dlouho vydžím s jedním okulárem. Tak spoň ty 2 na "malý" a "velký" zvětšení... Kup si barlow a budes mat dve zvacsenia z jedneho okulara.

Ja som stal pred podobnym problemom. 2" prislusenstvo je FAKT drahe. Nakoniec som sa rozhodol pre mozno svojraznu variantu (uvidim ako sa mi to v praxi osvedci). Kupil som si 2" TAL UWA 24mm/80st. a 2" barlow 2x, ktoru mienim "nadstavovat" do 3x. Takze mi tento sirokac pokryje vacsinu pouzivanych zvacseni 62x,124x,186x. Vyhoda: jediny okular+ barlow = 3 zvacsenia
skratka si nemozem dovolit viac 2" okularov...
Odpovědět