EQ-6 za mrazu
EQ-6 za mrazu
Vážení,
potřeboval bych poradit, příp. zjistit vaše zkušenosti.
Jak asi víte z profilu, používám ke své spokojenosti EQ-6 SS k CCD fotometrii. Ještě do včerejška jsem si myslel, že šlape na 100% bez ohledu na teplotu. Leč do včerejška bylo u nás v Brně (teda v období kdy tuto montáž používám) jen do -15 st. C, ale dnes v noci klesla rtuť teploměru na rovných -19 st. C. Hodinový pohon a autoguiding jel v pohodě, ale jakmile jsem chtěl aktivovat rychloposuv (přes Guide 8 a notebook) a najet na jiné pole, tak se z montáže ozvaly příšerné zvuky, velmi podobné tomu, jako když se pokusíte zařadit v autě rychlost bez řádně sešlápnuté spojky :-/. Při povolení aretací je montáž evidentně výrazně "tužší" než při teplotách nad -10 st. C.
Zajímalo by mě, jestli jste taky pozorovali podobný jev, příp. do jaké teploty vám EQ-6 spolehlivě funguje a pochopitelně nemáte-li radu jak to řešit. Samozřejmě rozborka, promazání a zborka by to snad vyřešila, ale po pravdě řečeno se mi do něčeho takového moc nechce...
potřeboval bych poradit, příp. zjistit vaše zkušenosti.
Jak asi víte z profilu, používám ke své spokojenosti EQ-6 SS k CCD fotometrii. Ještě do včerejška jsem si myslel, že šlape na 100% bez ohledu na teplotu. Leč do včerejška bylo u nás v Brně (teda v období kdy tuto montáž používám) jen do -15 st. C, ale dnes v noci klesla rtuť teploměru na rovných -19 st. C. Hodinový pohon a autoguiding jel v pohodě, ale jakmile jsem chtěl aktivovat rychloposuv (přes Guide 8 a notebook) a najet na jiné pole, tak se z montáže ozvaly příšerné zvuky, velmi podobné tomu, jako když se pokusíte zařadit v autě rychlost bez řádně sešlápnuté spojky :-/. Při povolení aretací je montáž evidentně výrazně "tužší" než při teplotách nad -10 st. C.
Zajímalo by mě, jestli jste taky pozorovali podobný jev, příp. do jaké teploty vám EQ-6 spolehlivě funguje a pochopitelně nemáte-li radu jak to řešit. Samozřejmě rozborka, promazání a zborka by to snad vyřešila, ale po pravdě řečeno se mi do něčeho takového moc nechce...
Petr Svoboda (tribase.net@volny.cz)
EQ-6 za mrazu
Před dvěma týdny po třech hodinách při -10°C se mi to stalo také, ale rámus to dělalo pouze cca 2s, pak se to chytlo a montáž dále fungovala bez problémů. Včera po hodině při -16°C to začalo dělat přesně to co píšeš a už jsem to nerozchodil. Do rychlosti 4 to fungovalo. Při vyšší rychlosti se již montáž netočila a dělala pouze rámus... Netuším ale čím to je.
http://astrofotky.cz/~Froggy
ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan
EQ-6 za mrazu
Podle mě tam bude při vyšších frekvencích klesat kroutící moment a jak ta montáž je zatuhlá, tak to ty motory už nemůžou utáhnout.
EQ-6 za mrazu
Ten zvuk je zpusobeny tim, ze motory pri jednom cyklu napajecich pulsu neudelaji krok, ale "cuknou" tam a zpet. Zkratka nemaji silu ten prevod utahnout. U me HEQ-5 SynScan se mi to stalo, kdyz jsem nechal uplne vybit baterku. V mrazu to bude asi kombinace slabeho napajeni ( zadna baterka v tomto pocasi neda moc velky proud bez poklesu napeti ) a zvyseneho mechanickeho odporu prevodu. Nejdriv se to samozrejme projevi u vyssich rychlosti, ale pri vybite baterce to dela i hodinovy pohon.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
EQ-6 za mrazu
Ahoj, ja mam novou EQ-6 PRO SS a od zacatku jsem s ni mel problemy. Prvni montaz, co mi prisla toto co pisete delala uz pri -5 stupnich. Tak jsem ji poslal zpatky k reklamaci a do doby nez bude opravena mi Honza Zahajsky poslal jinou - svou - montaz. Ta uz fungovala lepe a bez problemu jezdila do teploty -8 stupnu. Pri nizsich teplotach to ale zlobilo uplne stejne (viz popis co psal Pesvo). Ale jen v deklinacni ose. To ta prvni montaz co jsem pak reklamoval to delala u obou os.
Nemyslim si, ze by to bylo tim, ze motory nemohou montaz v tech mrazech utahnout. Ono to delalo totiz uplne to same i kdyz jsem uplne povolil aretaci obou os a montaz jela "na prazdno" a nic netahla.
Ja do toho moc nevidim (po technicke strance), tak cekam co s tim Honza udela. Ale vzhledem k tomu, ze montaz od montaze se to chova ruzne - nekde to blne u -5 nekde u -9 apod. tak si myslim, ze to je mechanicka zalezitost a ne zalezitost elektroniky. Ta by u seriove vyrabenych dilu mela byt identicka. Spis jde asi o to, jak moc u ktere montaze utahli vule v prevodech ... ci co...
Cau Lubos
Nemyslim si, ze by to bylo tim, ze motory nemohou montaz v tech mrazech utahnout. Ono to delalo totiz uplne to same i kdyz jsem uplne povolil aretaci obou os a montaz jela "na prazdno" a nic netahla.
Ja do toho moc nevidim (po technicke strance), tak cekam co s tim Honza udela. Ale vzhledem k tomu, ze montaz od montaze se to chova ruzne - nekde to blne u -5 nekde u -9 apod. tak si myslim, ze to je mechanicka zalezitost a ne zalezitost elektroniky. Ta by u seriove vyrabenych dilu mela byt identicka. Spis jde asi o to, jak moc u ktere montaze utahli vule v prevodech ... ci co...
Cau Lubos
Bc. Luboš Brát
EQ-6 za mrazu
Ano, to může být i tím, ale ta vůle, respektive přítlak šneku na šnekové kolo se dá celkem jednoduše seřídit.
EQ-6 za mrazu
Jak je ale pak možné, že rychlosti 1-4 šlapaly při -16°C bez problémů a při rychlostech 5-9 to již jen vrčelo a ani jedna osa nejela?
http://astrofotky.cz/~Froggy
EQ-6 za mrazu
Ja si myslím, že to bude jedno s druhým, může být nastaven třeba trochu větší přítlak šneku na šnekové kolo plus chlad, kdy zatuhne mazivo plus malý kroutíci moment při vyšších frekvencích.
EQ-6 za mrazu
Něčeho podobného jsem si všiml i u své EQ5 i když u ní motorový pohon zatím nemám. Myslím že je to způsobeno použitím různých materiálů (s různou tepelnou roztažností). Vnější kostra je hliníková slitina, vnitřní ozubené kolo je asi ocel. Hliník se smrští víc a tím vzroste i přítlak na převody. Zkusil jsem pod šrouby seřizující přítlak dát pérové podložky. Uvidím jestli to pomůže.
-
vah
EQ-6 za mrazu
Nikde jsem se nedočetl, jaké garantuje teplotní podmínky výrobce, nicméně asi ne od -30 do +70. Pak zbývá už jenom montáž vyhřívat, mechanické upravy nebudou asi k ničemu.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
EQ-6 za mrazu
Zdravím všechny,
s EQ6-kou mám v tomhle bohaté zkušenosti, a důvod toho chování je prostý.
1) Krokové motory mají tu vlastnost, že se vzrůstající frekvencí krokování klesá jejich moment. To je vlastnost daná fyzikálnímy zákony, a nic s tím nejde dělat. Pouze lze napětím a roudem do vinutí ovlivnit mez, odkud se tak stane.
2) EQ6-ka, tak jak ji koupíte, je namazaná čímsi, co nepřimomíná mazivo, nýbrž lepidlo, obzvláště při nižších teplotách, viskozita je hrozně vysoká, za velkých mrazů se z toho stane velmi tuhá pasta. Povolte si při -15 aretační šrouby, a zkuste si s ní zahýbat Odpor je několikanásobně vyšší, při -20 včera odhaduji tak 5-6x.
Tyto dva jevy způsobí, že při vyšších rychlostech prostě motory montáž neutáhnou, a začnou ztrácet krok. Montáž začne drnčet, cvakat a podobně. Nic se jí ovšem nestane, krokové motory snesou přeskočení bezproblémů.
Pravděpodobně všechny kusy budou namazané tím samým, takže jediné řešení je montáž rozebrat, a namazat normální vazelínou.
Částečně pomůže snížení přítlaku šneku ke kolu (jsou tam na to šroubky), ale bohužel se tam zase zanese vůle.
Já jsem zatím montáž nenamazal, jenom jsem měl rozdělanou jednu převodovku, takže vím, čím je namazaná), a jak ztuha jde v mrazu. Asi se do toho ani nepohrnu, protože moje motory s převodovkou mají evidentně vyšší moment než ty ke SkyScanu. Včera jsem strávil 4 hodiny v mrazu a při -20 st. mi najíždění fungovalo rychlostí 450x stejně jako používám celý rok.
Majitelům SkyScanu asi nezbývá doporučit nic jiného, než namazání něčím, co je rozumně viskózní i za nízkých teplot. Jinak asi snaha marná. Moment motorů nijak zvýšit asi nelze, a najíždění rychlostmi, které ještě jedou může trvat dost dlouho.
Jsem zvědavý, co na to řekne prodejci výrobce...
s EQ6-kou mám v tomhle bohaté zkušenosti, a důvod toho chování je prostý.
1) Krokové motory mají tu vlastnost, že se vzrůstající frekvencí krokování klesá jejich moment. To je vlastnost daná fyzikálnímy zákony, a nic s tím nejde dělat. Pouze lze napětím a roudem do vinutí ovlivnit mez, odkud se tak stane.
2) EQ6-ka, tak jak ji koupíte, je namazaná čímsi, co nepřimomíná mazivo, nýbrž lepidlo, obzvláště při nižších teplotách, viskozita je hrozně vysoká, za velkých mrazů se z toho stane velmi tuhá pasta. Povolte si při -15 aretační šrouby, a zkuste si s ní zahýbat Odpor je několikanásobně vyšší, při -20 včera odhaduji tak 5-6x.
Tyto dva jevy způsobí, že při vyšších rychlostech prostě motory montáž neutáhnou, a začnou ztrácet krok. Montáž začne drnčet, cvakat a podobně. Nic se jí ovšem nestane, krokové motory snesou přeskočení bezproblémů.
Pravděpodobně všechny kusy budou namazané tím samým, takže jediné řešení je montáž rozebrat, a namazat normální vazelínou.
Částečně pomůže snížení přítlaku šneku ke kolu (jsou tam na to šroubky), ale bohužel se tam zase zanese vůle.
Já jsem zatím montáž nenamazal, jenom jsem měl rozdělanou jednu převodovku, takže vím, čím je namazaná), a jak ztuha jde v mrazu. Asi se do toho ani nepohrnu, protože moje motory s převodovkou mají evidentně vyšší moment než ty ke SkyScanu. Včera jsem strávil 4 hodiny v mrazu a při -20 st. mi najíždění fungovalo rychlostí 450x stejně jako používám celý rok.
Majitelům SkyScanu asi nezbývá doporučit nic jiného, než namazání něčím, co je rozumně viskózní i za nízkých teplot. Jinak asi snaha marná. Moment motorů nijak zvýšit asi nelze, a najíždění rychlostmi, které ještě jedou může trvat dost dlouho.
Jsem zvědavý, co na to řekne prodejci výrobce...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
EQ-6 za mrazu
KoMar napsal: Vnější kostra je hliníková slitina, vnitřní ozubené kolo je asi ocel. Hliník se smrští víc a tím vzroste i přítlak na převody. Zkusil jsem pod šrouby seřizující přítlak dát pérové podložky. Uvidím jestli to pomůže.Šnekové kolo je dural a šnek je mosaz. Jediná pomoc je asi jiné mazivo a u elektrických pohonů ušít na montáž "psí" oblečky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
EQ-6 za mrazu
Vsichni mate pravdu, jen bych jeste jednou pripomnel to napajeni. Nevim, cim kdo montaze napajite, ale pri -20 vam maloktery akumulator da vetsi proud bez poklesu napeti, takze ty pulsy do krokovych motoru jsou "mekci". Staci si porovnat, jak snadno a rychle vam v tomto pocasi startuje auto, ve srovnani s letnimi teplotami. Pomuze bud cerstve nabita a zahrata, nebo tak 10x predimenzovana baterka. U auta i u montaze.
Za vetsinu problemu muze asi mechanika, ale elektronika take nebude tak uplne bez viny. Pochybuji, ze je poskladana z drahych "prumyslovych" nebo vojenskych soucastek, takze pro ni bude platit obvykly "komercni" rozsah provoznich teplot od 0 do +70 °C. Ne, ze by mimo tento rozsah nefungovala, ale meni se parametry soucastek, takze prubeh pulsu do motoru asi nebude optimalizovany tak, jako pri pokojove teplote.
Pochybuji, ze se vyrobce bude citit zodpovedny za problemy pri -15 stupnich. U vetsiny elektro-mechanickych pristroju ( jemnejsich, nez buldozer ) byva zarucena funkce od 0 stupnu a v manualech se pise, ze by se mely chranit pred mrazem .
Za vetsinu problemu muze asi mechanika, ale elektronika take nebude tak uplne bez viny. Pochybuji, ze je poskladana z drahych "prumyslovych" nebo vojenskych soucastek, takze pro ni bude platit obvykly "komercni" rozsah provoznich teplot od 0 do +70 °C. Ne, ze by mimo tento rozsah nefungovala, ale meni se parametry soucastek, takze prubeh pulsu do motoru asi nebude optimalizovany tak, jako pri pokojove teplote.
Pochybuji, ze se vyrobce bude citit zodpovedny za problemy pri -15 stupnich. U vetsiny elektro-mechanickych pristroju ( jemnejsich, nez buldozer ) byva zarucena funkce od 0 stupnu a v manualech se pise, ze by se mely chranit pred mrazem .
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
EQ-6 za mrazu
Marku, SkyScan má na desce step-up měnič na asi 30V, takže tam to moc nehraje roli. Samozřejmě, jakmile padne na aku napětí, ještě víc to zvýší odběr a tímrychleji to baterku dorazí. Ale to je až když je dost vybitá. Já tam step-up měnič nemám, používám motory s relativně nízkou impedancí vinutí, takže i při 10V to jezdí slušně.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
EQ-6 za mrazu
MMys napsal: Marku, SkyScan má na desce step-up měnič na asi 30V, takže tam to moc nehraje roli.
Nevim, nevim, ale mne uz parkrat zacaly "preskakovat" motory kvuli slabe baterce ( a to na ni bylo stredni napeti porad pres 12V ) a jednou i kvuli moc dlouhym dratum od auta k montazi. Zdroj zkratka musi byt schopen dat dost vysoky spickovy proud, jinak SkyScan blbne.
Nevim, nevim, ale mne uz parkrat zacaly "preskakovat" motory kvuli slabe baterce ( a to na ni bylo stredni napeti porad pres 12V ) a jednou i kvuli moc dlouhym dratum od auta k montazi. Zdroj zkratka musi byt schopen dat dost vysoky spickovy proud, jinak SkyScan blbne.