Jednoduchý dalekohled Galileiho typu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Našel jsem dneska ve škole soustavu čoček, spíše okulár, který je evidentně rozptylkou a mám k tomu kvalitní spojku o f~10cm. Dohromady to funguje jako velmi dobré kukátko - zvětšení asi 3x, obraz čistý.

Uvažuji tedy, že bych pro výukové účely v rámci kroužku zkusil výrobu dalekohledu - kde jako okulár by posloužila ta rozptylka a objektiv by byla spojka, ale s delším ohniskem, možná 50, možná 100cm. Dále bych chtěl, aby se dala rozptylka snadno vyjmout a nahradit spojkou (např. okulárem typu Huygens - jde mi o jednoduchost).

Dá se vyrobit dalekohled trochu se podobající Galileiho? Jak zjistím ohnisko té rozptylky? Jakou spojku jako objektiv mám shánět? Kde? Půjde to vše dát do jednoho tubusu?

Uvažuji použít trubku co používají vodoinstalatéři, mohu mít jakékoli zdarma. Okulár by měl být v podobě zasouvací trubičky. Prostě co nejjednodušší principy, možnost rozebrat na kusy, měnit okulár.

Díky za nápady kde co sehnat a jak to udělat.

Bude se prý sice prodávat replika Galileiho dalekohledu z papíru, ale dal bych přednost něčemu vyrobenému tak nějak našima rukama.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

Zkus tohle: Návod z Astronomických informací (HVR)

„Brejlák“

Objektiv bude tvořit spojka s optickou mohutností +0,75 dioptrie (f= 1,35 m), okulár pak rozptylka -6,5 dioptrie (f= 15 cm). Na tubus použijeme novodurovou trubku o délce 1,1 m a o průměru přibližně 5 cm. Jako okulárový výtah nám poslouží trubice např. tvrdého papíru dlouhá cca 20 cm, která se bude zasunovat do objektivu. Na konec je nutné obě čočky zaclonit, dojde tak ke snížení optické vady.

Měl jsem možnost se kouknout tím papírovým modelem, a pokud tak Galilei viděl, tak byl "borec". Má totiž strašně malý rozný pole.

Jinak jsem chtěl dalekohled taky postavit, ale zatím jsem shořel na tom, kde sehnat patřičné čočky.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Aparat

Příspěvek od Aparat »

Nejake navody od najjednoduhsich (papierovych) su popisane v knizke Stavba amaterskych astronomickych dalekohladov a fotokomor. Ak nemas moznost zohnat, mam doma, mozem nieco naskenovat a poslat na mail.
Tez som s tou knihou zacinal a staval papieraky s okuliarovymy sklami. Nieje to ziadna slava ale ako chlapec som mal ohromnu radost ked som pozeral na mesiac s vlastnorucne vyrobenym dalekohladom.
stana

Příspěvek od stana »

Na "brejlák" vzpomínám nerad..Byla to docela katastrofa ten obraz..Použitelný byl tak 2 cm průměr z brýlového objektivu jinak kulová vada a tu du dum, letěl do koše.... :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Vazeni kolegove,

brylove cocky na sestrojeni objektivu Galileova dalkeohledu se opravdu prilis nehodi. Mnohem lepsi je pouzit plankonvexni cocky s R1 = 600 - 700 mm, tedy f = 1200 - 1400 mm. Prumer cocky by mel byt kolem 50 mm, zacloneny vsak na 40 mm.

Vybrousit takovouto cocku z okenniho skla neni nic svetoborneho, navic pouzity material bude oproti materialu ze 17. stoleti pravdepodobne kvalitnejsi. Vylestit lze opticke plochy i ve sklepe panelaku.

Vetsi problem bude s okularem, plankonkavni cockou s R1 = nekonecno, R2 = 30 - 40 mm. Konkava je dost hluboka a lze si pomoci zeleznym hribkem, ktery do potrebneho tvaru pilnikem upravite.

Brusivo se prodavalo v Rokycanske hvezdarne, snad by bylo mozne od nich ziskat i lestivo a nepatrne mnozstvi smoly. Cocku je mozne lestit i na vcelim vosku nebo na smesi vosku, asfaltu a kalafuny. Opticke plochy nemusi mit laserovou kvalitu a jsem-li trochu peclivy, zobrazovaci vlastnosti dalekohledu jsou prekvapive. Misto rozptylky jako okularu je lepsi vzit dve spojky, ktere v soucasne dobe jsou dostupne na Asijskych trzistich. Je dobre si vybrat takove, ktere nemaji stredovy dolik, ci kopec zpusobeny spatnym prizpusobeni podlozky pri lesteni. To se snadno pozna, vezmu-li cocku pred oko zhruba do ohniskove vzdalenosti a pak si promitam svetle a tmave rozhrani pres celou cocku. Uvidim-li na stredu koncentricke krouzky a zony, cocka neni v poradku. S Keplerovym dalekohledem (40/1500) s plankonvexnim objektivem se da tez velice pekne pozorovat. Jeho barevna vada se da redukopvat vhodnym filtrem.

Jsou s nim prekvapive i videt jasne DSO.

s pranim hezkeho dne

Jiri Skalsky
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jak se staví klasický brejlák v podstatě vím, mám i ten návod někde doma. Tady mi šlo spíš o to, že bych chtěl vědět jakou a kde sehnat čočku na objektiv, zvláště když jde o kvalitu obrazu, ale spokojil bych se i s brýlovou, pokud by mělo jít o demonstraci co "ne"viděl Galileo.

Jako okulár mám k dispozici zdá se velmi kvalitní soustavu rozptylek.

Ohnisko by tedy mělo být kolem 600-1000 mm? Kde ji sehnat? Optiky je už nenabízej.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

MaG napsal: Jak se staví klasický brejlák v podstatě vím, mám i ten návod někde doma. Tady mi šlo spíš o to, že bych chtěl vědět jakou a kde sehnat čočku na objektiv, zvláště když jde o kvalitu obrazu, ale spokojil bych se i s brýlovou, pokud by mělo jít o demonstraci co "ne"viděl Galileo.

Jako okulár mám k dispozici zdá se velmi kvalitní soustavu rozptylek.

Ohnisko by tedy mělo být kolem 600-1000 mm? Kde ji sehnat? Optiky je už nenabízej.Je možné, že rozptylka byla okulárem divadelního kukátka a je achromatická, podobně jako barlow. Zvětšení Galileova dalekohledu je dáno stejným vztahem jako zvětšení Keplerova dalekohledu a tak ohnisko bude něco přes 3 cm.
Zvětšení je lepší nepřehánět. Zorné pole je malé, okraje neostré, vše závisí na průměru i poloze oční pupily. Ohnisko objektivu raději jen půl metru, tedy čočka 2D. Jak už bylo řečeno, pokud možno ploskovypuklá, konvexní stranou k obloze. Taková má pro n=1,68 a objekt v nekonečnu minimální sférickou aberaci. Při n=1,52 by měla být i na straně téměř roviny mírně konvexní, ale vybírat si asi nelze. Podívám se do krabice.
Pokud jde o délku tubusu, pak rozptylka je o délku svého ohniska před ohniskem objektivu, spojka za ohniskem. Nějaký společný okulárový výtah by tak měl kromě zaostření poskytnout navíc asi decimetr.
Karel
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Anebo počkat jestli bude ten papírový a vzít z něj ty čočky... Pokud by byl opravdu za tu stovku, tak by se to vyplatilo.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ten okulár je součástí soustavy, kde objektiv je celkem kvalitní čočka, jenže s ohniskem asi 100 mm. Funguje to pěkně, ale je to spíš kukátko a musel bych k tomu předělat tubusek (s tím tubusem co mám to zaostřím od pár cm do pár desítek cm ale ne do nekonečna). Proto bych raději nějakou čočku/objektiv s delším ohniskem, to by mělo taky fungovat ne?
cocky

Příspěvek od cocky »

Jestli tomu dobře rozumím, tak MaG chce spíše než udělat z brýlových čoček "dokonalý" dalekohled, zkusit čím se ten Galileou vlastně díval. A pro ten účel brýlové čočky jsou jistě vhodné. Podle fotografií originálů Galileiho dalekohledů (jsou v muzeu ve Florencii) je zřejmé, že Galileo konstruoval dalekohledy o délce 30-50 cm s průměry objektivů byly 1-2 palce. Je taky pravděpodobné, že jeho čočky jistě nebyly příliš dokonalé, jak co do přesnosti výbrusu, tak co do kvality skla - sklo jistě nebylo bez bublinek a průzračnost jaké měla asi své vady. Přesto dokázal sledovat fáze Venuše, systematicky pozorovat Jupiterovy měsíčky a dokonce pozorovat, že nejvyšší planeta je trojitá.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KpS »

Na obrázku, který uvedl Jacquess, není klasický "brejlák", ale dalekohled s rozptylkou, tedy Galileův zvětšující 9x. Jde jen o to sehnat ty brýlové čočky a překvapilo mne, když MaG píše, že je optiky nenabízejí. Tvar brýlových čoček je optimalizován pro jiné použití, ale pro představu, co viděl Galileo, by postačily. Ale i v případě, že by je bylo možné v optice koupit, souhlasím s tím, co napsal dvader.
Karel
grajda

Příspěvek od grajda »

Co se zkusit poptat v bazaru na astro cabinet? Třeba ho ještě někdo má na prodej...

Vynikající a přitom funkční hračka. :D
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

To snad ne. Jakákoliv brýlová čočka je proti tomu zázrak.
Doporučuji skutečně zajít do oční optiky a koupit brýlovou čočku ( pokud tedy nebude stavebnice pro Galileiho dalekohled). Zrovna tak není problém s v té optice nechat obrousit čočky na požadovaný průměr.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Taky to tak vidím, i kdybych si ty čočky měl nechat objednat a nechat obrousit, stojí to za to. Díky.
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Rozhodne sve vytvory vezmete s sebou na nejblizsi sraz, urcite nejen ja se jimi rad podivam!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Odpovědět