Co je to Strehl
Co je to Strehl
Ahoj, dorazil mi teleskop z Aglie i s interferogramem. Hledal jsem někde popis toho co je to Strehl a nic srozumitelného jsem nevygooglil. Co si teda můžu pod hodnotou 0,986 představit?
Díky
Díky
ED80, MAK150
TSAZ5 (Skytee2) + Berlebach UNI18
Omegon: 70st SWA 38mm
Explore Scientific: 68st 28mm a 20mm, 82st 6,7mm
TeleVue: Nagler 13mm, DeLite 9mm, Ploessl 15mm a 11mm
Wishlist: 14inch Intelliscope Dobson
Co je to Strehl
Pan Google není vždy nejchytřejší 
Tady v seriálu od Zdenka Řehoře je to velmi srozumitelně vysvětleno:
http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006020805

Tady v seriálu od Zdenka Řehoře je to velmi srozumitelně vysvětleno:
http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006020805
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Co je to Strehl
Definice Strehlu je : (viz. Aplikovaná optika 10 ČVÚT str. 179)
Jako kritérium kvality obrazu je brána normálová intenzita ve středu difrakčního obrazce.
Jinak řečeno:
Strhl je poměr intenzity ve středu difrakčního obrazce optické soustavy zatížené vadami a fyzikálně dokonalé soustavy .
To Mialn :
Konzultoval jsem to se Zdeňkem Řehořem a pravá definice je výše. Ta definice co Zdenek uvádí je vhodná pro hodnocení kvality soustavy z přímého měření . Tato hodnota není tak citlivá k možným nepřesnostem měření .
Jako kritérium kvality obrazu je brána normálová intenzita ve středu difrakčního obrazce.
Jinak řečeno:
Strhl je poměr intenzity ve středu difrakčního obrazce optické soustavy zatížené vadami a fyzikálně dokonalé soustavy .
To Mialn :
Konzultoval jsem to se Zdeňkem Řehořem a pravá definice je výše. Ta definice co Zdenek uvádí je vhodná pro hodnocení kvality soustavy z přímého měření . Tato hodnota není tak citlivá k možným nepřesnostem měření .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Co je to Strehl
Díky....
ED80, MAK150
Co je to Strehl
Neviem nájsť vhodné vlákno, napíšem to sem.
Dnes som sa hral s ďalekohľadom a napadla ma vec, nad ktorou dávno rozmýšľam. Čo to mám napísané zozadu na zrkadle?
Konkrétne mi ide o 4. a 5. riadok, nejaké delta S hodnoty 0,15 a 60.
mitovka
Dnes som sa hral s ďalekohľadom a napadla ma vec, nad ktorou dávno rozmýšľam. Čo to mám napísané zozadu na zrkadle?
Konkrétne mi ide o 4. a 5. riadok, nejaké delta S hodnoty 0,15 a 60.
mitovka
mitovka
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Co je to Strehl
f 1269mm - ohnisková vzdálenost
průměr 200mm
R 2538 - poloměr křivosti
nevím
nevím
tloušťka zrcadla 35.2mm
Předpokládám, že zrcadlo je z VOD. Na svém astrografu mám totéž.
A též nevím, co vše znamená.
průměr 200mm
R 2538 - poloměr křivosti
nevím
nevím
tloušťka zrcadla 35.2mm
Předpokládám, že zrcadlo je z VOD. Na svém astrografu mám totéž.
A též nevím, co vše znamená.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Co je to Strehl
to MMys:
no mne ide práve o ten 4. a 5. riadok, ostatné som chápal. Fotku som poslal aj do VOD, chcem však od nich len potvrdiť alebo vyvrátiť či je zrkadlo do nich. Dr. Melich vravel jednému členovi AF že si nespomína že by vyrábali v blízkej minulosti zrkadlo 200/1269. Chcem vedieť čo to mám v ďalekohľade a odkiaľ to prišlo. No a samozrejme som zvedavý čo znamenajú tie dve hodnoty....
mitovka
no mne ide práve o ten 4. a 5. riadok, ostatné som chápal. Fotku som poslal aj do VOD, chcem však od nich len potvrdiť alebo vyvrátiť či je zrkadlo do nich. Dr. Melich vravel jednému členovi AF že si nespomína že by vyrábali v blízkej minulosti zrkadlo 200/1269. Chcem vedieť čo to mám v ďalekohľade a odkiaľ to prišlo. No a samozrejme som zvedavý čo znamenajú tie dve hodnoty....
mitovka
mitovka
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Co je to Strehl
Zrcadlo je naprosto jistě od nich. Ten rukopis je úplně identický 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Co je to Strehl
4.řádek je zřejmě podélná otvorová vada. ( sférická aberace)
Co je to Strehl
Ďakujem Martin že si to porovnal, dúfam že si kvôli tomu nemusel vyberať zrkadlo z objímky...
Nemáte nikto nápad čo by tie hodnoty v 4tom a 5tom riadku mohli znamenať?Je to len taká moja zvedavosť. To S asi nebude znamenať Strehl, to by bolo niečo ako 0,9 alebo tak nie?
mitovka
P.S. Asi má pravdu aj MilAn, to nečitaťelné by mohlo byť slovo "podél". 5. riadok by nemohla byť hodnota P/V?
Nemáte nikto nápad čo by tie hodnoty v 4tom a 5tom riadku mohli znamenať?Je to len taká moja zvedavosť. To S asi nebude znamenať Strehl, to by bolo niečo ako 0,9 alebo tak nie?
mitovka
P.S. Asi má pravdu aj MilAn, to nečitaťelné by mohlo byť slovo "podél". 5. riadok by nemohla byť hodnota P/V?
mitovka
Co je to Strehl
4.řádek delta S podél ~ 0,15
5.řádek delta S lambda ~ 60 nm
Ale význam ???
mn
5.řádek delta S lambda ~ 60 nm
Ale význam ???
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Co je to Strehl
5.řádek bude zřejmě rozdíl P-V v nm, čili pro vyjádření v lambda = 60/550 ~ 1/9 lambda
Co je to Strehl
Pravděpodobně 5. řádek je vlnová vada , ale po přepočtu z podélné sférické vady na vlnovou by pak hodnota vyšla pouze 30 nm . Nepřipadá mi to ani jako hodnota V-P . Pokud by bylo V-P 60 nm rotační , tak pak podélná sférická vada by byla kol 0,3 mm . Je tedy záhadou co to je za hodnotu .
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Co je to Strehl
Já mám z VOD zrcadlo v mém přístroji,
D190-0.2
R=1216
delta S podél ~ 0.12 mm
delta S lambda ~ 165 (nm či mm, to nejde poznat)
tl. 26.8mm
mm a nm je psáno prakticky stejně, nejde to rozluštit.
pokud by to byl P-V v nm, byl bych na nějaké 1/3.3 lambda, a to se mi nezdá. Přesto že přístrojem převážně fotím (při focení by se to asi nepoznalo), zkoušel jsem se jím i párkrát koukat, konkrétně na jedné jarní MHV, Saturn při zv. kolem 250x (2,5mm okulár) a stále to bylo výborné (MP potvrdí, byl z toho tenkrát unešený )
Tak nevím, co to je. Asi se zeptám ve VOD. Prozatím jsem to neřešil, protože jsem s dalekohledem spokojený.
Je fakt, že jsem ho přiclonil ze 190mm na 185, protože tam byly trošičku sleštěné okraje. Ale s tím jsem počítal. Původní plánovaný průměr byl dokonce jen 180mm.
D190-0.2
R=1216
delta S podél ~ 0.12 mm
delta S lambda ~ 165 (nm či mm, to nejde poznat)
tl. 26.8mm
mm a nm je psáno prakticky stejně, nejde to rozluštit.
pokud by to byl P-V v nm, byl bych na nějaké 1/3.3 lambda, a to se mi nezdá. Přesto že přístrojem převážně fotím (při focení by se to asi nepoznalo), zkoušel jsem se jím i párkrát koukat, konkrétně na jedné jarní MHV, Saturn při zv. kolem 250x (2,5mm okulár) a stále to bylo výborné (MP potvrdí, byl z toho tenkrát unešený )
Tak nevím, co to je. Asi se zeptám ve VOD. Prozatím jsem to neřešil, protože jsem s dalekohledem spokojený.
Je fakt, že jsem ho přiclonil ze 190mm na 185, protože tam byly trošičku sleštěné okraje. Ale s tím jsem počítal. Původní plánovaný průměr byl dokonce jen 180mm.
- Jiri_Skalsky
Co je to Strehl
To MMys:
Myslim,ze v soucasnosti hodne optiku bere za hlavni vlnovou delku 632,coz je vlnove delka laseru,mericich na sferointerferometrech. Drive to byla cara 546,1 nm,ktera je asi blizko nejvetsi citlivosti lidskeho oka a vyzaruji ji Hg lampy.Pozn.
Zdravi J.S.
Myslim,ze v soucasnosti hodne optiku bere za hlavni vlnovou delku 632,coz je vlnove delka laseru,mericich na sferointerferometrech. Drive to byla cara 546,1 nm,ktera je asi blizko nejvetsi citlivosti lidskeho oka a vyzaruji ji Hg lampy.Pozn.
Zdravi J.S.