Když před nějakou dobou přišel Axel s vylepšeními na Dobson a dostal tak trochu „za uši“, rozhodl jsem se Vás taky trochu „podráždit“.
Válel se mi řadu let (snad už 20), doma objektiv od Ruského vysouvacího dalekohledu „Turist“. Různě jsem s ním dřív experimentoval. Během těch experimentů jsem odhalil jeho parametry 50mm (to bylo jasné) a cca 330mm ohnisko. Bylo mi ho líto vyhodit a teď když mám s mými novými dalekohledy řadu 1,25“ okulárů, rozhodl jsem se s ním něco udělat.
Když jsem jel někam na dovolenou, bral jsem s sebou pravidelně triedr. Tím bylo možno na oblohu koukat, ale Měsíc nebyl nějak extra velký a planety byly holt pořád jen „hvězdičky“. Takže jsem tomu věnoval 2 víkendy a zrodil se tzv.“Dalekohled téměř kapesní“.
Použitý materiál:
1) Tubus dalekohledu – novodurová odpadní trubka 50mm
2) Tubus výtahu – kus staré roury od luxu
3) Objektiv – z dalekohledu Turist 50/330mm
4) Okulár – lze použít jakýkoliv 1,25“ – používám zoom 7-21mm
5) Výtah – ze starého zvětšováku na fotky
6) Trojnožka – od bývalého Yukonu s jemnými posuvy v obou směrech
7) Černý papír – vylepení tubusu a výtahu
8/ Futrál – plastový kufr na nářadí
9) Karimatka – vystýlka kufru
10) Zenitové zrcátko - od Lídlu, mám u něj koupené nové
No je to taková „blbost“, ale myslím, že na to cestování to využitelné bude. S tím zoomem 7-21 to háže zvětšení 16-47x. Plánuju si pořídit „Planetary 4mm“ a s tím to myslím bude fungovat taky – 82x. Ten objektiv je překvapivě dobrý (holt stará ruská práce). Jinak s okulárem 32mm mi nahradí triedr 10x50.
No a tady jsou dvě fotky toho, co se z toho zrodilo:
Větší rozlišení na:
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... ewsIndex=1
Dalekohled téměř kapesní
Dalekohled téměř kapesní
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Dalekohled téměř kapesní
vypada to skvele! Moc rad bych se tim nekdy na srazu podival na oblohu, bylo-li by to mozne...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Dalekohled téměř kapesní
Věřím, že to může hezky fungovat. Já taky pořád něco bastlím. Snad se neurazíš, když napíšu, že bych ještě maličko dotáhl design. Novoduru a plastům se snažím vyhýbat. Duralová trubka by v těchto rozměrech moc hmotnosti nepřidala a když by se to hezky stříklo, tak by to mohlo mít vzhled takřka profi. Držím palce do dalšího bastlení.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Dalekohled téměř kapesní
To Ladis,
no je to taková "sranda" ;D ;D, ale něco s tím vidět bude a určitě u Měsíce a planet to bude lepší než triedr. Jsem zvědav jak to bude fungovat až si objednám ten 4mm okulár Planetary 58st. (není určen speciálně pro tuhle blbost) chci ho k Dobsonu na focení planet. Zkoušel jsem ten "kapesní dalekohled" s nějakou 5kou, kterou mám (Plossl od Fomei), ten má ale nějaké mrňavé zorné pole (údaj na něm není napsaný). Když tu 5ku požívám na Dobsonu je to mrňavé pole hodně znát, zvlášť při tom focení, kdy naháním planety
.
To Kavka,
jasně souhlas, ale nechtěl jsem tomu zase věnovat tolik času a úsilí. Funkci ten novodur při miniaturních rozměrech splní a vzhled z blízka, vím že není moc profi
. Bylo to uděláno z toho, co jsem našel doma - nic jsem nově nekupoval a vznikalo to bez nějakých plánů, prostě tak nějak intuitivně
.
no je to taková "sranda" ;D ;D, ale něco s tím vidět bude a určitě u Měsíce a planet to bude lepší než triedr. Jsem zvědav jak to bude fungovat až si objednám ten 4mm okulár Planetary 58st. (není určen speciálně pro tuhle blbost) chci ho k Dobsonu na focení planet. Zkoušel jsem ten "kapesní dalekohled" s nějakou 5kou, kterou mám (Plossl od Fomei), ten má ale nějaké mrňavé zorné pole (údaj na něm není napsaný). Když tu 5ku požívám na Dobsonu je to mrňavé pole hodně znát, zvlášť při tom focení, kdy naháním planety

To Kavka,
jasně souhlas, ale nechtěl jsem tomu zase věnovat tolik času a úsilí. Funkci ten novodur při miniaturních rozměrech splní a vzhled z blízka, vím že není moc profi

Dalekohled téměř kapesní
Já takto na cesty a podobně využívám teleobjektiv Pentagon 200/4.5 - na mezikroužek M42 jsem udělal zenitovou kostku a s okulárem 4mm to dá 50x,případně použiji telekonvertor 2x/Soligor/ a jsem na 2D = 100x.S okulárem 10,nebo 15 je to docela slušný kukátko ;)Na dovolenou vozím maličký stolní stativ na foták,tak to na to hodím a večer na balkoně můžu koukat.
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7
ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Dalekohled téměř kapesní
To Cacik,
přesně pro tento učel jsem to bastlil, brát na dovolenou Maka nebo Dobson je nemožné, ještě tak Lídlskop, ten ale se stativem a montáží taky nezabere málo místa. Tohle mám v jednom kufru, maximálně přibalím mimo ještě okuláry, těch se mi kromě toho jednoho zoomového do kufru víc bohužel nevešlo
.
přesně pro tento učel jsem to bastlil, brát na dovolenou Maka nebo Dobson je nemožné, ještě tak Lídlskop, ten ale se stativem a montáží taky nezabere málo místa. Tohle mám v jednom kufru, maximálně přibalím mimo ještě okuláry, těch se mi kromě toho jednoho zoomového do kufru víc bohužel nevešlo

Dalekohled téměř kapesní
Tak když to čtu, napadá mě, že bych mohl zkusit ze svýho nevyužitího objektivu Vivitar 80-200 sestrojit taky přenosnej malej dalekohled. Seženu k tomu účelu nějakou redukci, hranol popř. výtah v bazaru?
Dalekohled téměř kapesní
Pokud se jedná o fotografický objektiv, výtah asi nebude nutný, změnu ohniska by mělo obstarat ovládání na objektivu (otáčením ovládacího kruhu nebo jak to nazvat)? Úchyt na stativek by musel být tak, aby se ti ale neotáčela část s hranolem (zenitovým zrcátkem). No zrcátko musíš koupit buď nové nebo sehnat bazarově. Já použil to od Lídláku a k němu si koupil jiné (nové).