SW MAK a kolimace

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Ila

SW MAK a kolimace

Příspěvek od Ila »

Panstvo, předpokládám, že všichni majitelé tohoto drobečka jsou nadmíru spokojeni, přesto:
Nevíte někdo které ze zadních šroubů jsou kolimační a které aretační ?
Zkoušel jste se někdo v těch zádech pohrabat, případně nevíte o nějakých stránkách věnujících se problému ?
S LV 6mm jsem totiž bohužel potvrdil své podezření na vadu v aretaci - jasné hvězdy se zobrazují jako kotouček s difrakčními kroužky, avšak mají na sobě ve třech pravidelných výsečích jakési "fazolovité" přezáření.
Na planetách, kterým jsem se doposud výhradně věnoval není závada pozorovatelná.
Díky za případné info...
KoMar
Věk: 54

SW MAK a kolimace

Příspěvek od KoMar »

Já jsem byl nedávno donucen se ve svém SW Mak90 trochu pohrabat a při tom jsem pořídil pár fotek, výběr je ke stažení tady:

www.astro.aktualne.cz/foto/mak01.jpg
www.astro.aktualne.cz/foto/mak02.jpg
www.astro.aktualne.cz/foto/mak03.jpg
www.astro.aktualne.cz/foto/mak04.jpg
www.astro.aktualne.cz/foto/mak05.jpg

Taky se mi povedlo najít na internetu návod ke kolimaci konstrukčně shodného dalekohledu, tady jsem ho dal ke stažení:

www.astro.aktualne.cz/foto/inst_makcasscollim.pdf

Protože nejsi první, koho zajímalo, jak je ten Mak zkonstruovaný, kopíruji sem stručný popis, který jsem mu zasílal:
Při rozebírání si kolimaci na 99% rozhodíš, alespoň pokud máš Maka stejné konstrukce jako já. Dalekohled se skládá ze dvou základních dílů - tubusu s korekční deskou a sekundárním zrcátkem a dílu s primárním zrcadlem a mechanikou ostření. Díl s primárním zrcadlem je do tubusu zašroubovaný. Mezi oběma díly je gumové těsnění, které po dotažení zároveň brání samovolnému rozšroubování obou dílů. A tady je ten problém. Aby si mohl vyndat zrcadlo, musíš povolit 3 větší šrouby vzadu, tím povolí sevření gumového těsnění a pak už se dá celý díl z tubusu vyšroubovat. Tyhle šrouby ale zároveň mají vliv na kolimaci, protože přitahováním natáčejí primární zrcadlo. Sice tam jsou ještě menší šrouby, kterými se dá vůle vymezit, ale při novém sestavení dílů se pravděpodobně gumové těsnění dostane do jiné polohy a všechno bude nutné nastavit znova. Mimochodem s tím těsněním byl největší problém, když jsem dalekohled sestavoval zpátky. Samozřejmě mi při rozebírání spadlo a pak byl problém ho dostat zpět na své místo (není tam pořádná drážka, která by ho vedla). Nakonec jsem si pomohl trochou tuhého kancelářského lepidla na papír. Pokud bys ten dalekohled rozebíral, tak si vyznač vzájemnou polohu dílů vůči sobě, pak je malá naděje, že po sestavení zůstane nastavení zachováno. A ještě jedna zajímavost - primárním zrcadlem se dá celkem malou silou otáčet kolem středu, takže i tím by se asi dalo nastavení rozhodit.
GaN

SW MAK a kolimace

Příspěvek od GaN »

Výstup je sice 1,25'', ale ta středová trubice se zda být 0,95 nebo menší? Na druhou stranu - menší centrální stínění. Nevím, ten systém ostření, i když je hojně využíván a nejspíš bez problémů se mi moc nelíbí. Odvážná a dobrá práce!
MilAN
Věk: 76

SW MAK a kolimace

Příspěvek od MilAN »

GaN napsal: Výstup je sice 1,25'', ale ta středová trubice se zda být 0,95 nebo menší? Na druhou stranu - menší centrální stínění. Ono je to tak, že centrální stínění ( dáno velikostí sekundáru) je na úrovni nějakých 33%. Stínící centrální trubka svým vnitřním průměrem vymezuje maximální pole bez vinětace (alespoň na straně okulárové , protože na straně sekundáru bez znalostí parametrů optiky nelza pouhým změřením určit ) na nějakých 15 mm.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KoMar

SW MAK a kolimace

Příspěvek od KoMar »

GaN napsal: Výstup je sice 1,25'', ale ta středová trubice se zda být 0,95 nebo menší? Na druhou stranu - menší centrální stínění. Nevím, ten systém ostření, i když je hojně využíván a nejspíš bez problémů se mi moc nelíbí. Odvážná a dobrá práce!
Právě kvůli tomu systému ostření jsem musel dalekohled rozebrat, Číňan nedotáhl mosaznou matku na té páce. Celý šroub pak vybočil a ostření se zaseklo.

Vnitřní průměr středové trubky je 17mm. O středové zastínění nejde, protože vnitřní průměr zrcadla je 31mm (korekční deska vychyluje paprsky od středu k obvodu - vnější průměr zrcadla je 96mm, zatímco vstup má jen necelých 90). Středová trubka by mohla mít klidně větší průměr, ale pak by jí do okuláru vnikalo parazitní světlo. Maximální zorné pole jsem naměřil s okulárem GSO 40mm 1,08 stupně.
Ila

SW MAK a kolimace

Příspěvek od Ila »

Tisíceré díky za vyčerpávající informace.
Teď mám ale hrůzu, že podělám víc než budu chtít ;)
Z obrázků mi není jasné, jak by ty tři šrouby mohly ohýbat zrcadlo - to mezikruží na které tlačí je kovové, nebo se pletu ?
A taky vzhledem k ostření primárem bude závada nejspíš jen pro nekonečno a jinak by se měl tlak uvolnit.
Jestli bude vada i na bližší vzdálenost, pak je zrcadlo zdeformované trvale - jsou mé úvahy reálné ?

A ještě neví někdo jak provést kolimaci u tohoto typu dalekohledu ?

Napřed asi zkusím jen uvolňit tlak těch šroubů.....
vla

SW MAK a kolimace

Příspěvek od vla »

Takový Mak, chladne řádově dvě hodiny, zkoušel jsi kolimaci až po takovéto době? Jinak pokud jsi s obrazem planet spokojen, tak mi nutnost zásahu nepřipadá akutní, přeci jen ohybové kroužky nejsou hlavními pozorovacími objekty, i když hodně napoví. Pokud nemáš žádné zkušenosti s úpravami doporučuji zkusit se podívat do stejného dalekohledu u nějakého kolegy a když poznáš v zobrazení nějaké rozdíly teprve pak bych případně začal s pokusy. Je to můj názor, prosím není to dále třeba rozvádět do absurdností typu: bez správné 100% kolimace nemohu dýchat atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Ila

SW MAK a kolimace

Příspěvek od Ila »

Ila napsal: Tisíceré díky za vyčerpávající informace.
Teď mám ale hrůzu, že podělám víc než budu chtít ;)
Z obrázků mi není jasné, jak by ty tři šrouby mohly ohýbat zrcadlo - to mezikruží na které tlačí je kovové, nebo se pletu ?
A taky vzhledem k ostření primárem bude závada nejspíš jen pro nekonečno a jinak by se měl tlak uvolnit.
Jestli bude vada i na bližší vzdálenost, pak je zrcadlo zdeformované trvale - jsou mé úvahy reálné ?

A ještě neví někdo jak provést kolimaci u tohoto typu dalekohledu ?

Napřed asi zkusím jen uvolňit tlak těch šroubů........jo, tak teĎ jsem otevřel to pdfko na mašině s Acrobatem a bude to snad stačit.
KoMar

SW MAK a kolimace

Příspěvek od KoMar »

Primární zrcadlo je nasazeno pouze na středové trubce, takže ať budeš šrouby přitahovat a povolovat jakkoliv nemůžeš ho tím zdeformovat. Mezikruží je opravdu kovové.
Ila

SW MAK a kolimace

Příspěvek od Ila »

vla napsal: Takový Mak, chladne řádově dvě hodiny, zkoušel jsi kolimaci až po takovéto době? Jinak pokud jsi s obrazem planet spokojen, tak mi nutnost zásahu nepřipadá akutní, přeci jen ohybové kroužky nejsou hlavními pozorovacími objekty, i když hodně napoví. Pokud nemáš žádné zkušenosti s úpravami doporučuji zkusit se podívat do stejného dalekohledu u nějakého kolegy a když poznáš v zobrazení nějaké rozdíly teprve pak bych případně začal s pokusy. Je to můj názor, prosím není to dále třeba rozvádět do absurdností typu: bez správné 100% kolimace nemohu dýchat atd.Dobrá připomínka:
v noci pozoruji vždy až po vytemperování (teď v létě to nebudou dvě hodiny).
... jen mě napadlo, že když už jsem pořídil 6mm okulár přes tři tisíce, abych ho mohl i smysluplně využít. S 10mm RK se to tak snadno neodhalilo i když tam indicie byly. Na planetách se to projeví počítám zhoršenou rozlišovací schopností.
Jde také o dvojhvězdy... ten třífazolový obrazec mi jednoduše nedává dobrou představu o stavu nástroje.
Ila

SW MAK a kolimace

Příspěvek od Ila »

KoMar napsal: Primární zrcadlo je nasazeno pouze na středové trubce, takže ať budeš šrouby přitahovat a povolovat jakkoliv nemůžeš ho tím zdeformovat. Mezikruží je opravdu kovové.
No tak to mi tedy řekněte, kde je pes zakopán....?
KoMar

SW MAK a kolimace

Příspěvek od KoMar »

Ila napsal:
No tak to mi tedy řekněte, kde je pes zakopán....?
Podobný obrazec vidím i ve svých dalekohledech (Maksutovi i Newtonovi), když hvězdu trochu rozostřím. Je to vidět i při relativně malých zvětšeních. Pouze těch bodů je více a nejsou tak výrazné. K tomu se obvykle ještě pohybují podle seeingu.

S kolimací na hvězdu nemám zatím moc zkušeností, dalekohledy mám jen pár měsíců a zatím jsem při pozorování neměl tak dobré podmínky abych si na to troufnul. Toho Maka jsem nastavil tak, že jsem zkontroloval pohledem do okulárové šachty souosost (jak je v tom návodu), pak jsem si to ještě ověřil laserovým kolimátorem (ten se jinak na kolimaci Maksutova moc nehodí, přesto se s ním dá zkontrolovat pozice sekundárního zrcátka vůči okulárové šachtě, vytvoří se v něm takový rozostřený kruh). Na závěr jsem trochu doladil tu kružnici vytvořenou hvězdou, aby byla pěkně kulatá.

Přesto to s opravdovou kolimací nemá moc společného, ten obraz není pravý difrakční obrazec, na to by bylo nutno použít větší zvětšení, je to asi jen obraz primárního zrcadla (snad mě někdo zkušenější opraví jestli se mýlím). Aby bylo možno toho Maka dokonale zkolimovat, musel by mít možnost pohybovat korekční deskou, na které je sekundární zrcátko.
KoMar

SW MAK a kolimace

Příspěvek od KoMar »

Ještě jsem se pro upřesnění chtěl zeptat, jestli jev který popisuješ se projevuje při pozorování, když máš zaostřeno nebo pouze když trochu rozostříš. Taky jestli ty popisované difrakční kroužky jsou přesně kruhové nebo nějak deformované a vada se projevuje v jen v krajích zorného pole nebo i uprostřed.
Nemohlo by se jednat o rozptyl světla v okuláru? Mění se ten obrazec, když zkusíš pootočit okulárem ve výtahu? Dá se něco podobného pozorovat i s jinými okuláry?
Ila

SW MAK a kolimace

Příspěvek od Ila »

KoMar napsal: Ještě jsem se pro upřesnění chtěl zeptat, jestli jev který popisuješ se projevuje při pozorování, když máš zaostřeno nebo pouze když trochu rozostříš. Taky jestli ty popisované difrakční kroužky jsou přesně kruhové nebo nějak deformované a vada se projevuje v jen v krajích zorného pole nebo i uprostřed.
Nemohlo by se jednat o rozptyl světla v okuláru? Mění se ten obrazec, když zkusíš pootočit okulárem ve výtahu? Dá se něco podobného pozorovat i s jinými okuláry?Obrazec je nejlépe patrný při zaostření.
Difrakční kroužky jsou přesně kruhové a vada se projevuje uprostřed - světelné "fazole" jsou nalepeny na kotouček hvězdy.
Ortho nemá žádný rozptyl, Vixen taky ne a jev je pozorovatelný ve všech krátkých okulárech ( RK10, LV 6 i Ortho 6) - čím kratší, tím znatelnější.
Pootočit jsem nezkoušel, protože se to týký pozorování s více okuláry.
KoMar

SW MAK a kolimace

Příspěvek od KoMar »

Tak opravdu nevím, čím by to mohlo být. Pokud je konstrukce dalekohledu stejná jako u mého, tak zrcadlo žádné držáky nemá. Ale je možné, že u větších průměrů je konstrukce odlišná. Držáky by ale měly být viditelné při pohledu do objektivu. Pokud by byly přetažené, tak by se obraz měl deformovat do trojúhelníku jak tady už bylo jednou na fóru řešeno.
Ještě mě napadá podívat se na uložení korekční desky, ta by taky mohla být deformovaná případně jestli to nejsou pouze nějaké odlesky uvnitř tubusu.
Odpovědět