Jak předělat teleobjektiv MTO na dalekohled?

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
jannek

Příspěvek od jannek »

Stal jsem se majitelem MTO-1000 a našel jsem návod, jak jej předělat na dalekohled. Protože jsem v téhle oblasti laik, moc jsem z toho návodu chytrý nebyl. Můžete mi poradit, kde získat potřebné součástky? Nejlepší by bylo, kdyby šlo koupit celý set pro přestavbu. Díky.
vla

Příspěvek od vla »

Set na přestavbu byl kdysi nabízen firmou ATC, koukám do ceníku zr.98, set obsahuje redukci pro uchycení barlow. nástavce, barlow 1,5x a zenit kostku a tehdy to stálo asi 5000 kč. Takže to asi nebude to pravé, navíc se světelnost zhorší na 1:15. Další možnost pro přímé pozorování, t.j. okulár v ose objektivu by stačila redukce M42x1/1,25" a do ní dávat okulár. Pokud bys chtěl použít ještě zenit kostku pro pohodlné pozorování stačí vyšroubovat aretační šroubek zaostřování objektivu , takže zaostření se dostane až za značku nekonečna tím se ohnisko posune ven z tubusu a bude možné do výše zmíněné redukce vložit zenit. zrcátko a do něho pak okulár.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
aquarius

Příspěvek od aquarius »

MTO lze předělat na koleně.

1/ MTO se musí přeostřit, aby se ohnisko dostalo dostatečně daleko za zadní stěnu.
Vyšroubuje se červík s čepem pod ostřícím kroužkem. Ostřením pak lze točit bez omezení.
2/ V bazaru se koupí sada makro kroužků se závitem a nasadí se do nich okulár.
3/Časem je dobré vyrobit zenitový hranol.
4/ MTO je většinou třeba trochu seřídit pro dokonalý obraz.
a/ otáčí se předním meniskem.
b/ podkládá se primární zrcadlo pružnou podložkou.

PS
Gratuluji. MTO je skvělý nástroj. Vozím ho všude s sebou a chodím s ním i na tůry :D.

Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
vla

Příspěvek od vla »

aquarius napsal: MTO lze předělat na koleně.

1/ MTO se musí přeostřit, aby se ohnisko dostalo dostatečně daleko za zadní stěnu.
Vyšroubuje se červík s čepem pod ostřícím kroužkem. Ostřením pak lze točit bez omezení.
2/ V bazaru se koupí sada makro kroužků se závitem a nasadí se do nich okulár.
3/Časem je dobré vyrobit zenitový hranol.
4/ MTO je většinou třeba trochu seřídit pro dokonalý obraz.
  a/ otáčí se předním meniskem.
  b/ podkládá se primární zrcadlo pružnou  podložkou.

PS
Gratuluji. MTO je skvělý nástroj. Vozím ho všude s sebou a chodím s ním i na tůry :D.

Pokud bys zvolil úpravu podložením zrcadla, musíš přední část úplně vyšroubovat a je dobré si přesně označit šroubovice závitu, je tam vícechodý závit a aspoň dle mé zkušenosti když to nedáš zpět do stejných závitů půjde to ostření hodně ztuha a nepravidelně. Ale snad je to zbytečné až tak rozebírat, ta první varianta je o dost jednodušší. Kdysi se psalo, že je dobré trochu povolit objímku hlavního zrcadla, že se zlepší kvalita obrazu. Měl jsem v ruce několik kusů a nic takového jsem nepozoroval.
jannek

Příspěvek od jannek »

Objektiv nechci rozebírat, protože bych jej rád zároveň používal i jako teleobjektiv, pokud možno chci zachovat i jeho původní funkci.
vla

Příspěvek od vla »

Tak to máš dvě možnosti : redukci M42x1 / 1,25" a pozorovat přímo v ose optiky což je možné nicméně poloha při pozorování bude dost náročná, nebo povolit ten aretační šroub ostření, což znamená pouze dočasné odstranění dorazu ostření na bodu nekonečna a umožňuje to používat teleobjektiv na běžné focení a při přeostření za značku nekonečna možnost do výše zmíněné redukce vložit zenitový hranol a do něj pak okulár. Je to jednoduché, lehce vratné a nic to nestojí.
Jan

Příspěvek od Jan »

Pro nové návštěvníky Astrofóra a
pro zájemce o úpravu MTO 1000 sděluji,
že ucelená informace na téma:
ÚPRAVA TELEOBJEKTIVU MAKSUTOV MTO 1000
jejíž autorem je Ing.V.Grim

se nachází na URL
http://www.grecner.cz/astro/mto_1000_modif.htm

Zdraví
Jan
lubomir

Re: Jak předělat teleobjektiv MTO na dalekohled?

Příspěvek od lubomir »

no teraz som chcel dat odkaz na vase stranky
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
jannek

Příspěvek od jannek »

No, díky za adresu, ale ten článek mám, ten mě inspiroval, ale protože nejsem zatím odborník ve stavbě dalekohledů, chtěl jsem ještě nějaké další informace, protože tam se podle mne předpokládají znalosti, které zatím nemám. Ale už jsem na stopě a zdá se, že brzo si s tím budu umět poradit. Díky všem za vaše rady.
Odpovědět