Digitálne foťaky v astrofotografii.

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
mig2000

Příspěvek od mig2000 »

Uvažujem o kúpe DF, a chcel by som požiadať o pár rád, skúseností, atď.. Na nete som toho z praxe veľa nenašiel, ale určite sa nájde pár ľudí, ktorý majú aké-také skúsenosti. Ďakujem. :hi:
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

DF se v astronomii celkem casto pouzivaji, nicmene jejich pouziti (alespon tech beznych) je celkem uzce vymezeno a to zejmena diky pomerne kratkym expozicnim casum, ktere umoznuji.
 Nejprve alespon par vlastnosti, jake by DF pro vyuziti v astronomii mel mit:
- manualni ostreni, popr. alespon moznost uzamceni ostreni
- moznost menit citlivost, ne kterou je foceno (nektere DF maji pevne nastavenu 100 ASA, jine maji moznost nastaveni 50-400 ASA, nektere i vice - az 1600 ASA).
- co nejdelsi expozicni cas, pokud mozno manualne stavitelny (vetsina nejlevnejsich DF umoznuje obvykle casy v radu jednotek sekund - typicky 2 s. To je pro nase ucely celkem malo, o neco lepsi je 15-30s, spickove fotoaparaty umoznuji skladanou expozici az 8 min). Nicmene pro foceni jasnych teles (planet, Mesice, ...) je i cas 2s dostatecny (nevyfotis ale zadny deep sky).
- kdyz to shrnu - idealni je tedy plne manualni rezim (lze nastavit ostreni, cas, citlivost, ...), nicmene nektere snimky lze poridit i prostednictvim DF, kteremu nektera vyse uvedena moznost chybi.

Na zaver:
* co jednoduchym DF fotit lze:
            - Mesic, Slunce a planety;
            - jasnejsi dvojhvezdy a promenne;
            - pokud jsou k dispozici delsi casy i jasnejsi deep sky;
* celkem urcite nelze nebo jen s obtizemi:
            - slabe deep sky;
zdenek

Příspěvek od zdenek »

Jeste par osobnich zkusenosti. Osobne vlastnim Canon A60, ktery splnuje prakticky vsechny vyse uvedene predpoklady (navic ma integrovany chip pro potlaceni sumu, coz je vyhoda zejmena pri delsich expozicich, zde bohuzel jen 15s. Jeho "mezni hvezdna velikost" (tedy to co lze vyfotit bez pridavne optiky) je cca 7.5 m.  Pomoci male finty - prepnuti do makrorezimu a umisteni krize (to kvuli ostreni) v ohniskove rovine hlavniho zrcadla, jej lze umistit navic do primarniho ohniska a fotit tak s velkou svetelnosti (zavisi na dalekohledu). Fotoaparat umi ostrit jiz od 5cm.
 Skladanou expozici (v PC) lze dosahnout na mem dalekohledu v prijatelne kvalite 5 min expozice (vhodnou kombinaci scitani a prumerovani). To staci i na jasnejsi deep sky (resp. alespon na zachyceni jejich zakladnich struktur).
 Pro fotografovani deep sky je ale asi stale nejlepsi klasicka fotografie, popr. upravena Webkamera (zde je ale nizsi rozliseni nez u klasicke fotografie; taky jsem jednu upravenou WebCam vlastnil, nez mi spadla do sudu s vodou  :().
MP

Příspěvek od MP »

Vyse uvedene uvahy se tykaji digitalnich kompaktu. Na astrofotografii by byla samozrajme lepsi zrcadlovka, ale pochybuji, ze chces investovat sumu v radu 100 000.

Jeste par poznatku z praxe :

- Uplne manualni ostreni neni nutne, pokud ma DF moznost prepnout ostreni na nekonecno ( a tim vypnout AF - tohle ma vetsina aparatu ). Pri dostatecne svetelnosti dalekohledu mi navic pri foceni Slunce, Mesice a planet docela slusne funguje i AF.

- Dulezitejsi je moznost manualniho nastaveni expozice ( clona - ta musi zustat otevrena, cas - pokud mozno co nejdelsi a citlivost - s tou opatrne, pri vyssi citlivosti narusta sum ). Da se to obejit, pokud aparat ma moznost zamknout expozici - volbou osvetleni ( treba baterkou ) se automatika donuti k nastaveni pozadovaneho casu a ten se uzamkne pro dalsi snimky.

- Spousta levnych aparatu ma nejdelsi cas pod 1 sekundu ( napr. 1/8, 1/15 ). Takove jsou uplne k nicemu.

- Automaticka korekce sumu softwarem v aparatu ( typicka pro Canon, i u zrcadlovek ) ma sve nevyhody - casto vyhodnoti jako sum a "vygumuje" i slabsi hvezdy. Lepsi je korekce v pocitaci na zaklade skladani vice obrazku.

Mimochodem, s uspechem pouzivam stary Nikon Coolpix 700, koupeny v bazaru, u ktereho jsem vymontoval objektiv a fotim s nim v primarnim ohnisku. Take jsem musel vytahnout draty od spouste ven z tela aparatu a pridelat konektor pro "dratenou" spoust. Takove upravy ale nedoporucuji provadet s novym pristrojem.

Pro foceni afokalni projekci pres okular pouzivam Nikon Coolpix 880, ktery se ale uz take nevyrabi. Ocenuji u nej zejmena :
- moznost plne manualniho ostreni
- moznost manualniho rizeni clony, casu i citlivosti
- maximalni dobu expozice 1 minuta

Podobne moznosti mely i Nikony 990 a 995, velmi oblibene u astrofotografu. Ze soucasnych typu by mohly vyhovovat Nikony 5400 ( cas az 10 minut ! ), 5700, 5000, 4500 nebo 4300 ( vse s casem do 1 min. ), Canony G5, G3, A70 nebo A60 ( vsechny s casem do 15 sec. ), Minolty z rad DIMAGE 5 a DIMAGE 7, Olympusy z rad 5000, 4000, 3000 ( i nektere 700 ) a podobne pristroje. Vrele doporucuji koupit s aparatem i dalkove ovladani ( "dratenou" spoust ), u nekterych je jiz ve standardni vybave, u nekterych naopak nejde pripojit ( viz moje upravy Nikonu 700 ).

Marek.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
zdenek

Příspěvek od zdenek »

Jen bych trosku upresnil korekci sumu signalovym procesorem ve fotoaparatu: K vygumovani slabsich hvezd prakticky nedochazi - hvezda by se musela promitnout na detektor na plosku mensi nez je plocha 1 pixelu. Aby byla hvezda vyhodnocena jako sum musel  by jeji obraz byt mensi nez tento rozmer a nesmel by byt nekde mezi pixely, ale presne na jednom. K tomu vsak v praxi prakticky nikdy nedochazi a to proto, ze:
- opticka soustava byt sebelepsi hvezdu jako bod nikdy nezobrazi, byt se rozmer obrazu hvezdy k rozmeru pixelu blizi ve vetsine pripadu (i tech drazsich DF) ho prekracuje;
- podstatne vetsi je ale vliv atmosfery; ten zapricini, ze pri delsich expozicich (a to i radove pouhe sekundy) se hvezda zobrazi na podstatne vetsi plosce (ktera se kvadraticky zvysuje se zhorsujicim se seingem).

Zaverem: Teoreticky sice "vygumovani" slabsich hvezd mozne je, ale v praxi jsem se s nim jeste nikdy nesetkal. Naopak prevlada vyhoda moznosti nacitani vicero snimku  s minimalizovanym sumem a tim i prodlouzeni ekvivalentni expozice. Moznost prumerovani snimku v PC samozrejme zustava. Signalovy procesor v Df je jaksi navic (a je opravdu znat).
Luky

Příspěvek od Luky »

Jojo, zdrcadlovku mám - Ľubitel 2. Myslíš, že hodnota by byla kolem 100.000 Kč?? :rotflmao: :rotflmao:
MP

Příspěvek od MP »

Luky, za par let, v dobrem kseftu se starozitnostmi a relikty sovetskeho prumyslu, urcite aspon 200 000. Tak vydrz.

Jinak jsem mel na mysli zrcadlovku
a) jednookou ( kvuli ostreni pres dalekohled )
b) digitalni ( protoze tema je o DF )

Tam pro amatera prichazeji v uvahu napriklad :
Canon EOS 10D - CMOS senzor 6Mpx se softwarovou kompenzaci sumu, cena 68000
Nikon D100 - CCD senzor 6Mpx v tele F80, cena 67000
Fuji S2 - Super CCD senzor 6Mpx v tele Nikon F80, cena 71000

Lepsi pristroje - napr. Nikon D1X za 155000 nebo Canon EOS 1D za 263000 si asi zatim kupovat nebudu.

Marek.
Sniper_RAT

Příspěvek od Sniper_RAT »

To jsou teda ceny,já si myslel,že za 60 000,- foťák už bude super klasa....no,zřejmě jsem se mýlil.Tohle bude zřejmě hodně drahá záležitost,něco jako CCD kamery,co?
MP

Příspěvek od MP »

Proto jsem predpokladal, ze se bavime o kompaktech. Digitalni kompakt za 60kKc jiz zpravidla patri do uplne spicky. Ale ma napevno pridelany objektiv, ostri se jen s pomoci displeje, casto ma omezene moznosti manualniho ovladani a podobne. Jinak ty kompakty, ktere jsem uvadel vyse jako pouzitelne, stoji obvykle mezi 20k a 40kKc. Take je dobre se obcas podivat po bazarech. Muj Nikon 880 jsem kupoval pred temer tremi roky s veskerym vybavenim za vice, nez 40000 a dnes by se mohl dat sehnat pod 15000, pritom funkcne plne vyhovuje a v mnohem i predci soucasne "preautomatizovane" modely. Ani rozliseni tech soucasnych spickovych kompaktu ( 5Mpx, 2592x1944 ) se od tech tri roky starych ( 3Mpx, 2048x1536 ) zase tolik nelisi.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Skoro si se trefil Nikon 880 se dá koupit za 270 USD :-)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

MP napsal: Luky, za par let, v dobrem kseftu se starozitnostmi a relikty sovetskeho prumyslu, urcite aspon 200 000. Tak vydrz.

Jinak jsem mel na mysli zrcadlovku
a) jednookou ( kvuli ostreni pres dalekohled )
b) digitalni ( protoze tema je o DF )

Tam pro amatera prichazeji v uvahu napriklad :
Canon EOS 10D - CMOS senzor 6Mpx se softwarovou kompenzaci sumu, cena 68000
Nikon D100 - CCD senzor 6Mpx v tele F80, cena 67000
Fuji S2 - Super CCD senzor 6Mpx v tele Nikon F80, cena 71000

Lepsi pristroje - napr. Nikon D1X za 155000 nebo Canon EOS 1D za 263000 si asi zatim kupovat nebudu.

Marek.

Tyhle ceny jsou trochu nadnesené a pokud si takový Nikon D1X objednáte v zahraničí tak vám jej dovezou až domů za 3 dny za nějakých 120.000,- proclený i s DPH. (Canon EOS za 220.000)
MP

Příspěvek od MP »

To je fakt, pri nakupu v zahranici to vyjde levneji, obzvlaste US ceny jsou o hodne nizsi. To, co jsem napsal, pochazi z cen v ceskych obchodech ( konkretne jsem mel pred sebou cenik od Skody a ten neni prave nejlevnejsi ). Tohle plati obecne pro veskerou fototechniku a take znacnou cast astrovybaveni - ceny v ceskych obchodech jsou o neco vyssi, nez v Nemecku a o hodne vyssi, nez v USA. Napriklad u tech digitalnich fotoaparatu je kurs nekde kolem 38 Kc/USD, coz je proti oficialnimu kursu dolaru docela rozdil.

johnik

Příspěvek od johnik »

otec si teď koupil foťák samsung digimax v4., má 4MP, CCD čip, umožňuje zaznamenávat video, takže to bude určitě dobře použitelné.Jen nevím, jak vyřešit spojení fotoaparát+dalekohled.Má to výsuvný objektiv, ale je napevno(nevymontovatelný).Ok. výtah v dalekohledu mám 2palce, objektiv má průměr tak 3-4cm.Na objektivu není žádný závit.Nemáte někdo nápad jak na to?Byla by velká škoda ten foťák na to nevyužít
MP

Příspěvek od MP »

Digimax V4 skutecne je pouzitelny - nejde ani o ty megapixely a video, ale ma moznost manualniho ostreni i nastaveni expozice a cas jde nastavit az do 15 sekund. Takze na planety a pri trose prace na skladane obrazky jasnejsich deep-sky to stacit bude. Chtelo by to mit k nemu dalkove ovladani - podle toho, co jsem cetl, neni ve standardni vybave, ale dodava se.

S pripojenim k dalekohledu bude problem, protoze tenhle fotak opravdu nema vpredu zadny zavit ani osazeni pro nejakou redukci. Nezbyva, nez pouzit k upevneni zavit pro stativ. Takove adaptery se delaji, ale u nas se moc neprodavaji a take jsou dost drahe. Mozna by ti to nekdo spis vyrobil.

S kompaktem bez vymenneho objektivu musis fotit afokalne pres okular. Potrebujes tedy fotoadapter, ktery bude pasovat do 2" vytahu, do nej se vlozi okular a na druhy konec se pridela fotoaparat. Takovych adapteru je spousta a obvykle jsou zakonceny T2 zavitem, ktery ti ovsem k nicemu nebude. Potrebujes kus, ktery upevnis na ten adapter s okularem a na druhe strane bude nastavitelny drzak na fotoaparat se sroubem do zavitu na stativ. Ukazka takoveho drzaku je napriklad tady : http://www.scopetronics.com/assets/afocal1b.jpg.
U nas jsem ale tenhle typ nevidel prodavat. Mozna by sel upravit nejaky drzak pro velke externi blesky nebo neco podobneho.
MP

Příspěvek od MP »

Odpovědět